zaterdag 2 maart 2023 – 15.00 uur

Vital & Aksana Stahievitch – piano  
Mozart, Chopin, Rachmaninov

Mozart in mineur, walsen met Chopin en vierhandig Rachmaninov

Het concert van zaterdag 2 maart om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje wordt uitgevoerd door het piano echtpaar Vital en Aksana Stahievitch. Op hun programma spelen ze 4-handig de piano suite van Rachmaninov. Deze Russische componist was ook de beroemdste pianist van de 20e eeuw, tevens belangrijk dirigent. Veel van zijn stukken voor piano laten een heel orkest erbij denken. Zo ook in de vier-handige suite die Vital en Aksana gaan uitvoeren. Laat romantische muziek vol nostalgie en tegenstrijdige emoties.

Maar om te beginnen soleert Vital in de pianosonate van Mozart in a-klein. Een niet zo vanzelfsprekende toonsoort in mineur voor de in het algemeen nogal zonnige Mozart. Van al zijn pianowerken en concerten zijn er maar 4 in mineur. Mestal composities die gelinkt zijn aan dramatische gebeurtenissen, zoals het plotseling sterven van zijn moeder. Het is muziek die zich emotioneel bindt aan ieders eigen levenservaring. ervaring. Het dramatische eerste deel doet ook aan Mozart’s Requiem te denken. 

Walsen van Chopin horen tot misschien het bekendste deel van zijn oeuvre. Chopin componeerde vooral en bijna uitsluitend voor piano. Hij was ook een belangrijk concertpianist in zijn tijd, maar zijn gezondheid speelde hem parten. In de salons van Parijs klonken zijn walsen, gretig beluisterd door het publiek dat hem adoreerde. Wat dat betreft zijn de Walsen van Chopin een soort Salonmuziek. Ze zijn intiem, elegant, lyrisch en verrassend. 

Aksana en Vital Stahievitch kwamen na hun studie in Minsk naar Amsterdam waar ze aan het conservatorium van Amsterdam hun masterdiploma behaalden bij Hakon Ausbö en Naum Grubert. Vital is aangesteld als docent aan dat zelfde conservatorium. Aksana heeft een eigen lespraktijk en is verbonden aan verschillende ensembles en een koor. Samen hebben ze twee kinderen.

Reacties zijn afgesloten.