zondag 28 januari 2024 – 15.00 uur

Beltiukov Trio  
Ksenia Beltiukova – viool
Dasha Beltiukova – fluit
Vital Stahievitch – piano
Vivaldi, Schubert, Chopin, Casella, Beltiukov

Hoe virtuositeit en emotie goed samenkomen

Zondag 28 januari om 15.00 uur zijn te gast drie topmusici met een programma waarin ze al hun techniek, emotie en virtuositeit kunnen laten horen. Het zijn de zusjes Beltiukova: Dasha, de fluitiste die in Nederland woont en werkt en haar zusje Ksenia, die haar muzikale carrière in Minsk maakt. Met de eveneens daar geboren en getogen pianist Vital Stahievitch, docent aan het Conservatorium in Amsterdam, vormen zo een onovertroffen muzikaal verbond.

Dit programma is een mooie combinatie van stukken van verschillende componisten die allemaal bekend stonden om hun virtuositeit op het instrument. Het biedt een verscheidenheid aan werken en stijlen, en geeft het publiek de mogelijkheid om de virtuositeit en technische vaardigheden van deze componisten te bewonderen.

De energieke en virtuoze Concerto van Antonio Vivaldi is een perfecte opening van het programma. Het toont de virtuositeit van de viool en fluit en de technische vaardigheid van de componist. Het is een meesterwerk van barokmuziek. Het concert opent met een vrolijke en energieke melodie. Dit deel is snel en levendig, met snelle loopjes en virtuoze passages voor fluit en viool. Het tweede deel, Largo, een langzame en lyrische melodie. De muziek is ingetogen en brengt een gevoel van rust. Het derde deel, Allegro, is opnieuw snel en ritmisch. Dit deel is dynamisch en opwindend, met veel virtuoze en technische uitdagingen voor fluit en viool.

Sicilienne et Burlesque voor fluit en piano is een compositie van de Italiaanse componist Alfredo Casella. De Sicilienne is een deel dat de sfeer van een Siciliaanse dans oproept. Het heeft een melodieus en elegant karakter. De Burlesque daarentegen is een snel en levendig deel met een speels en vrolijk karakter. Sicilienne et Burlesque is een contrastrijk stuk dat zowel expressieve melodieën als virtuoze passages bevat.

De Sonate in g Op. 2, No. 6 is een compositie voor viool en piano geschreven door de Italiaanse componist Pietro Locatelli. Hij was een bekende componist en violist uit de Barokperiode. Sonate is onderdeel van een reeks sonates die Locatelli heeft geschreven. Het bevat virtuoze passages voor zowel de viool als de piano, waarbij de viool vaak melodische lijnen speelt met snelle loopjes en versieringen. De sonate is een prachtig voorbeeld van zijn compositorisch talent en zijn vermogen om virtuositeit te combineren met expressie. Het stuk blijft populair onder zowel musici als luisteraars en wordt vaak uitgevoerd op concerten en opnames.

Het Entr’acte de Rosamunde, is een compositie geschreven door Franz Schubert in 1823. Het stuk is oorspronkelijk bedoeld als een intermezzo voor de toneelmuziek van het toneelstuk “Rosamunde, Fürstin von Zypern” van Helmina von Chézy.

Ballade Nr. 1 op. 23 is een meesterwerk van Chopin en een hoogtepunt in het pianorepertoire. Het is een uitdagend maar ook zeer bevredigend stuk om te spelen en te beluisteren. Het stuk heeft een complexe structuur en is technisch uitdagend voor de pianist.

Fritz Kreisler was een Oostenrijks-Amerikaanse violist en componist. Hij werd beschouwd als een van de meest vooraanstaande violisten van zijn tijd. La Gitana is een kort stuk voor viool en piano dat de Spaanse muzikale stijl imiteert. La Gitana blijft een populair werk in het repertoire van viool en piano. Het vangt de geest van Kreisler als componist en virtuoze violist en blijft luisteraars en musici boeien met zijn meeslepende muziek.

Een vrolijke en grappige Humoresque van Sergey Beltiukov voor fluit, viool en piano mag niet ontbreken in dit programma.

Monti was een Italiaanse componist en violist, en zijn Czardas is een van zijn bekendste werken. Dit stuk combineert snelle, virtuoze passages met zwoele melodieën en is een uitstekende afsluiter van het programma, waarbij de virtuositeit van de musici op de voorgrond staat.

Reacties zijn afgesloten.