zaterdag 16 december 2023 – 15.00 uur

Pianorecital “Preludis a l’amic absent”  
Carol Ruiz Gandia
rond de Spaanse burgeroorlog (1920 en 1940): Pau Casals, Manuel Blancafort, Agusti Grau, Modest Serra, Anna Cazuura, Lamote de Grignon, Joaquim Serra

Pianiste Carol Ruiz Gandia en de Catalaanse componisten van de Spaanse Burgeroorlog

Op zaterdag 16 december om 15.00 uur maken we in ’t Mosterdzaadje kennis met de pianiste Carol Ruiz Gandia. Met een programma van Catalaanse componisten van rond de Spaanse Burgeroorlog geeft zij een ode aan haar geboorteland.

‘Preludis a l’amic absent’ (Preludes voor de afwezige vriend) is een programma met werken van de ‘onafhankelijke componisten van Catalonië’ die in de Spaanse Burgeroorlog oorlog (1920-1940) te vroeg overleden, in de gevangenis belandden en om politieke redenen genegeerd werden. Hun muziek werd verstopt, ondergebracht bij familie of vrienden en pas veel jaren later ontdekt. Daardoor bleef hun werk lang onbekend, maar de kwaliteit en schoonheid ervan wordt steeds meer hoorbaar. Zoals ook in dit pianorecital waarin de muziek wordt gespeeld van Pau Casals, Ricard Lamote de Grignon, Manuel Blancafort, Modest Serra, Xavier Gols, Augusti Grau, Anna Cazurra en Joaquín Serra.

Het was een donkere tijd, maar de vrucht ervan is prachtige muziek. Soms donker en dramatisch, maar ook vol met licht en kleur. ‘Preludis a l’amic absent’ is de titel van een van deze werken, geschreven voor een vriend die in de gevangenis zit; en ook titel van dit concert, dat ons meeneemt in een reis door de tijd naar een land en een cultuur die afgesloten is gebleven van de rest van Europa, die ook in oorlog was. 

Carol Ruíz is geboren in Barcelona en woont sinds 2004 in Nederland. Ze kwam naar Nederland om haar Masters te behalen aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht bij Alan Weiss. Na haar Masters eind-examen kreeg ze als beoordeling ‘tremendous artistic possibilities’. De passie van Carol ligt in het continu luisteren en de zoektocht naar het perfecte legato en de mooiste adembenemende klank. Carol is op dit moment een succesvol solo pianist, pianodocente en begeleider van muzikanten in Utrecht en Woerden (Nederland). Ze is actief en veelgevraagd in de wereld van de kamermuziek Ook is zij repetitor van verschillende opera projecten.

Preludis a l’amic absent

Met haar tweede album ‘Mompou and more’ , brengt ze een ode aan haar geboorteland. De muziek van Catalaanse componisten trok de aandacht van de organisatie Joan Mannen in Barcelona, die als doel heeft de Catalaanse muziek te promoten en bekend te maken. Sinds 2023 is Carol ambassadeur geworden van de Catalaanse muziek en kreeg zij als eerste opdracht om een pianorecital met het programma ‘Preludis a l’amic absent’ voor te bereiden.

Carol organiseert in Maarssen de Tuinwijkhuisconcertserie. Ook is zij betrokken bij de concertreeks op Buitenplaats Doornburgh voor jonge pianisten. Tevens is zij artistiek leider van de Stichting Piano Klanken.

Reacties zijn afgesloten.