zaterdag 9 december 2023 – 15.00 uur

Cello-Zang-Piano  
The Moon, Der Mond, La Lune
Oda Zoë Hochscheid – mezzosopraan
Doris Hochscheid – cello
Frans van Ruth – piano
o.a. Max Knigge (nieuw werk), Fauré, Bosmans, Loeffler, Saint-Saëns en Dvořák

The Moon, der Mond, la Lune

De maan staat centraal in het programma dat het trio Hochscheid-Hochscheid-van Ruth op 9 zaterdagmiddag 9 december om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje komt uitvoeren. Dichters en componisten uit alle windstreken (onder andere Marx, Fauré, Saint-Saëns, Dvorák en Bosmans) bezingen de maan, symbool voor de nacht, in al haar geheimzinnigheid, donkerte en stilte.

Ook te horen het gloednieuwe werk van Max Knigge. Speciaal voor dit programma schrijft hij een nieuwe compositie op een gedicht van Emily Dickinson: “I watched the Moon around the House” voor mezzosopraan, cello en piano.

Doris Hochscheid en Frans van Ruth werden in 2017 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor hun verdiensten voor de Nederlandse muziek. Zij zijn tevens de oprichters van ‘Stichting Cellosonate Nederland’ en winnaars van de prestigieuze ECHO-klassiek 2016. Samen met Oda Zoe Hochscheid maken ze al vele jaren bijzondereprogramma’s en heeft ’t Mosterdzaadje de eer ze op het podium te mogen ontvangen.

Oda Zoe Hochscheid, mezzosopraan, studeerde klassiek zang in Milaan en Piacenza, waar ze onder leiding van Adelisa Tabiadon cum laude haar masterdiploma behaalde. Ze verdiepte haar stilistische kennis  bij Ton Koopman, Carolyn Watkinson, Bruno de Simone en anderen. Ze zong meerdere operarollen, waaronder “Rosina” in Rossini’s “Barbiere di Siviglia”, “Orfeo” in von Gluck’s “Orfeo ed Euridice” en “Ariodante” in de gelijknamige opera van Handel. Oda heeft bovendien een brede ervaring in het uitvoeren van kamermuziek en van geestelijk repertoire.

Ze schreef een innovatieve zangmethode voor kinderen en jeugd vanaf 6 jaar getiteld “Robin”.

www.odazoehochscheid.com | www.singwithrobin.com

Doris Hochscheid en Frans van Ruth

Doris Hochscheid en Frans van Ruth, oprichters van “Stichting Cellosonate Nederland” en winnaars van de prestigieuze ECHO Klassik 2016, hebben in de loop van de jaren een gemeenschappelijk repertoire opgebouwd van meer dan 150 composities, reikend van de gambasonates van J.S. Bach tot een toenemend aantal speciaal voor hen geschreven stukken. In 2017 werden zij voor hun verdiensten voor de Nederlandse muziek benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

www.cellosonate.nl

Doris Hochscheid, celliste en performer, treedt sinds de jaren ‘90 op als kamermusicus en soliste, in Nederland en in het buitenland. Ze soleerde verschillende keren bij Asko|Schönberg, waar zij van 1997 tot 2017 lid van was, onder andere in het Celloconcert van Ligeti en in de wereldpremières van voor de haar geschreven celloconcerten van Andrikopoulos, Padding, Meijering en Seung-Won Oh. De laatste jaren ontwikkelt zij haar eigen muziektheaterprojecten waarin zij zowel cello speelt als acteert.

Doris is bovendien gediplomeerd docente in de Alexander Techniek.

www.dorishochscheid.nl | www.easeup.nl

Frans van Ruth studeerde piano en kamermuziek bij Herman Uhlhorn en Eli Goren. Tijdens de Hugo Wolf Wettbewerb van 1987 ontving hij een speciale liedbegeleidersprijs. Hij was docent kamermuziek en liedinterpretatie aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds geruime tijd is hij druk doende het leven van de Overveense componist Leander Schlegel te ontrafelen en onder meer diens relaties met de Brahms-kring in Wenen aan het licht te brengen

www.fransvanruth.nl | www.leander-schlegel.nl

Reacties zijn afgesloten.