zondag 3 december 2023 – 15.00 uur

Piano & Fluit  
Maria Nemtsova – piano
Katja Pitelina – fluit
Mozart, Beethoven, Poulenc

Maria Nemtsova & Katja Pitelina

Zondagmiddag 3 december om 15.00 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de pianiste Maria Nemtsova en de fluitiste Katja Pitelina. Ze stelden een programma samen van bekende stukken uit de Romantiek en het Impressionisme. Uitgevoerd wordt muziek van Ludwig van Beethoven (Romance), Franz Xaver Wolfgang Mozart (Rondo), Felix Mendelssohn Bartholdy (Sonata f klein), Claude Debussy (Prélude à l’après-midi d’un faune) en van Francis Poulenc (Sonata voor fluit en piano).

In het eerste deel spelen ze het Rondo van Xaver Mozart. Hij was de zesde zoon van Wolfgang Amadeus en werd 4 maanden voor zijn dood geboren. Hij trad in de muzikale voetsporen van zijn vader en hoewel hij carrière in maakte in Wenen en Leipzig wordt zijn muziek maar zelden uitgevoerd. De Serenade van Beethoven is echt muziek waar iedereen van houdt en eeuwigdurende waarde heeft. Daarna volgt een sonate van Mendelssohn die hij in 1825 op 16 jarige leeftijd schreef. Een ongelooflijk mooi stuk. Met Francis Poulenc en Debussy wordt het hoogtepunt van het muzikaal impressionisme bereikt.

{

De muziek is in heel goede handen van Maria Nemtsova en Katja Pitelina. zij spelen al jaren samen. Zij geven ook de leiding aan de Stichting Muziek voor Vrede. Ze zijn actief in deze door hun zelf opgerichte stichting met het organiseren van concerten, masterclasses en educatieve programma’s voor mensen die door de oorlog getroffen zijn.

Beide musici begonnen hun studie in Moskou en wonen en werken nu in Nederland.

Katja Pitelina is een veelzijdige fluitiste. Zij bespeelt zowel moderne als historische instrumenten en heeft een opvallend breed repertoire, van zeventiende-eeuwse barokmuziek tot hedendaagse composities. Uit haar instrumentencollectie kiest zij de traverso of fluit die het beste past bij het werk dat zij uitvoert. Katja Pitelina is te horen in concertseries en festivals in binnen- en buitenland, als soliste, in kamermuziekensembles en in orkesten. Katja Pitelina is ook als musicologe actief. In 2013 is haar Russische vertaling van Verhandelingen over Uitvoeringspraktijk van J. J. Quantz (1752) uitgegeven. Met de Japanse Reiko Tsuiko vormt zij het duo Kaleidoscope.

Maria Nemtsova is een internationaal geroemd pianiste. Ze woont in Amsterdam maar haar carriere begon na het winnen van talloze internationale competities, waaronder de gouden medaille op de Isabelle Bond Showcase in Londen, de Fort Worth Concerto-competitie (VS), de “Rosario Marciano International Piano Competition” (Wenen, Oostenrijk). Naast haar soloprestaties behaalde Maria de eerste prijs op de Internationale Kamermuziek wedstrijden in Italie, o.a. met het Vita Duo.

Haar recente optredens omvatten optredens op grote locaties over de hele wereld, waaronder Carnegie Weill Recital Hall in New York.

Hoewel haar repertoire veel klassieke werken omvat, staat Maria ook bekend om haar uitvoeringen van hedendaagse muziek. Er zijn verschillende stukken speciaal voor haar geschreven of aan haar opgedragen, waaronder Gio Janiashvili “Ek-Stasis” en “Invocation” die in 2015 zijn opgenomen en uitgebracht.

Haar nieuwste cd ‘Past Perfect’ is alom goed ontvangen.

Reacties zijn afgesloten.