maandag 10 april 2023 – 15.00 uur

2e Paasdag

Pianorecital  
Ruben Plazier – piano
Debussy, Chopin, Liszt

De hemelbestormende pianist Ruben Plazier

Tweede Paasdag maandag 10 april om 15.00 uur maken we in ’t Mosterdzaadje kennis met de pianist Ruben Plazier, die tot de meest veelbelovende musici van zijn generatie wordt aangeduid. Hij heeft zich een reputatie opgebouwd als een toptalent in de muziekwereld. Hij trad op in de belangrijkste zalen van Nederland, zoals Het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, TivoliVredenburg in Utrecht en het Muziekgebouw in Eindhoven. Zijn optredens zijn altijd een hoogtepunt voor het publiek en de critici. Op het programma in ’t Mosterdzaadje staan Claude Debussy, (uit Images deel I drie stukken), Frederic Chopin (Andante spianato et grande polonaise) en Franz Liszt (Sonate in b-klein)

Ruben Plazier kan zijn indrukwekkende virtuositeit en emotionele expressie in dit programma laten horen.

Debussy – Images boek 1

Het eerste boek van de Images van Claude Debussy is een collectie van drie impressionistische pianostukken, geschreven tussen 1905 en 1907. Deze werken zijn stuk voor stuk uniek en tonen Debussy’s innovatie en virtuositeit als componist.

“Reflets dans l’eau” (Reflecties in het water) is het eerste stuk van de collectie. Het stuk evoceert beelden van een meer of rivier met golvende bewegingen van de noten die de reflecties van het water suggereren. Debussy maakt gebruik van complexe harmonieën en ritmische patronen om een sfeer van onrust en veranderlijkheid te creëren.

“Hommage à Rameau” (Eerbetoon aan Rameau) is het tweede stuk van de collectie. In dit stuk eert Debussy de 18e-eeuwse componist Jean-Philippe Rameau door zijn stijl te parodieren en te herinterpreteren. Debussy maakt gebruik van Rameau’s harmonische structuren en melodische motieven, maar geeft ze een eigen interpretatie door middel van zijn impressionistische stijl.

“Mouvement” is het derde en laatste stuk van de collectie. Het stuk is een virtuoos werk dat Debussy’s technische vaardigheden en vindingrijkheid als pianist laat zien. Het stuk is een snel en complex werk waarin Debussy gebruik maakt van ritmische dissonantie en syncopatie om een sfeer van onvoorspelbaarheid en spanning te creëren.

Chopin’s Andante Spianato et Grande Polonaise is een virtuoos werk voor piano en orkest dat bestaat uit twee delen. Het werd geschreven in 1834 en wordt vaak uitgevoerd als een enkel werk.

Het eerste deel, “Andante Spianato” is een langzaam stuk, geschreven in een liedachtige stijl, waarin Chopin gebruik maakt van een rijke harmonie en een expressieve melodie. De muziek is prachtig en dromerig, en creëert een sfeer van melancholie en weemoed.

Het tweede deel, “Grande Polonaise” is een snel en virtuoos stuk, geschreven in een traditionele polonaise stijl. Het is een vrolijk en opzwepend stuk met een rijke harmonie en een snel ritme, dat de energie en de geest van de Polen weerspiegelt.

De Andante Spianato et Grande Polonaise is een van Chopin’s meest geliefde werken, en wordt vaak uitgevoerd door pianisten over de hele wereld. Het is een uniek stuk dat de expressieve en virtuoze stijl van Chopin weerspiegelt, en dat een scala van emoties bij de luisteraar oproept, van weemoed tot vreugde.

De Sonate in b klein van Franz Liszt is een van de meest ambitieuze en revolutionaire pianowerken uit de 19e eeuw. Het stuk is geschreven in 1853 en is een van de meest complexe en virtuoze sonates voor piano uit de romantiek. De sonate is een voorbeeld van Liszt’s concept van de “symphonische poeme” waarin hij een combinatie maakt van traditionele sonatevorm en programmatische muziek. Dit betekent dat het stuk een verhaal vertelt.

Tijdgenoten van Liszt waren vaak verdeeld over de sonate. Sommigen bewonderden de innovatie en complexiteit van het stuk, terwijl anderen het te moeilijk en chaotisch vonden. Veel collega-componisten bewonderden de sonate en prezen Liszt’s virtuositeit en originaliteit.

Liszt droeg het werk op aan Robert Schumann wie zijn Fantasie in C aan Liszt had opgedragen. Jammer genoeg heeft Schumann de Sonate nooit meer gehoord omdat hij al in het gesticht was opgenomen.

Kortom, Liszt’s Sonate in b klein is een belangrijk werk in de romantische muziek die de grenzen van de pianotechniek en de sonatevorm verlegde. Het stuk vereist een ervaren pianist en biedt een intense emotionele ervaring voor het publiek.

Ruben Plazier behaalde met unanimiteit van de jury zijn Diplôme Supérieur d’exécution en Diplôme Supérieur Concertiste aan de prestigieuze Ecole Normale de Musique Alfred Cortot in Parijs, waar hij werd begeleid door de gerenommeerde pianist Jean-Bernard Pommier.

Ruben is geprezen voor zijn prachtige klankkwaliteiten, die hem onderscheiden van veel van zijn collega’s. Met zijn diepe, gedragen toon brengt hij een unieke emotionele expressie in zijn spel, die zowel indrukwekkend als onvergetelijk is.

Met zijn recente successen aan de Ecole Normale de Musique Alfred Cortot, is Ruben Plazier een pianist om in de gaten te houden in de toekomst. Zijn unieke stijl en emotionele expressie zullen zeker nog vele hoogtepunten brengen in zijn carrière.

Reacties zijn afgesloten.