zondag 2 april 2023 – 15.00 uur

Cimbaal en Piano  
Aksana Stahievitch – piano
Vadzim Simanovich – cimbalom
bewerkingen van Vivaldi, Bach, Kreisler, Monti
originele muziekstukken voor cimbalom Zhynovitch, Kurijan en Kuzniatsou

De vele ongekende mogelijkheden van een cimbaal

Op zondag 2 april om 15.00 uur zijn de cimbalist Vadzim Simanovich en de pianiste Aksana Stahievitch te gast in ’t Mosterdzaadje. Op het programma zijn bewerkingen van Vivaldi, Bach, Kreisler, Monti en ook originele muziekstukken voor cimbalom van Zhynovitch, Kurijan en Kuzniatsou.

In dit bijzondere instrument huizen alle mogelijke klanken: harp, piano, gitaar en en zelfs die van een zingende zaag.

Dit traditionele snaarinstrument is heel populair in de oost Europa en het meest in Tsjechië, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Oekraïne en ook Belarus.

De Belarussische cimbaal wordt bespeeld met twee houten stokjes die aan het eind met leer zijn bekleed. Dit instrument in de laatste 200 jaar van volks- naar een concert instrument ontwikkeld en heeft een breed repertoire: van volksdansen en liederen tot uitgebreide solo stukken en concerten met orkest. Bewerkingen van viool, piano, balalaika repertoire is ook heel populair voor de optredens.

Zo is de cimbaal te horen met andere volksinstrumenten zoals domra, balalaika, accordeon maar ook met piano en orkest.

Vadzim en Aksana studeerde samen in het Conservatorium in Minsk en daar begon hun samenwerking. Na 2021, als Vadim naar Luxemburg is verhuisd, pakten ze deze goede traditie opnieuw op. Met veel plezier komen ze de mooie Belarussisch cimbaal aan het Nederlandse publiek voorstellen.

Vadzim Simanovich komt uit Belarus (Minsk) bespeelt het Belarussisch volksinstrument cimbalom al sinds 6 jarige leeftijd. Zijn studie begon aan het Kunstcollege in Minsk en vervolgens in de Nationale Muziekacademie. Hij is de winnaar van nationale en internationale concoursen. Vadzim was in dienst van het Academisch volksorkest in het Belarussische Philharmonie in Minsk ook gaf cimbalom lessen in het Muziek kunstcollege in Minsk. Vadzim staat regelmatig op concertpodia in verschillende ensembles en ius een graag geziene gast tentoonstellingen en festivals in Polen, Oekraïne, Frankrijk, Duitsland, China, Estland en Luxemburg. Momenteel woont Vadzim in Luxembourg.

Aksana Stahievitch begon haar muziekcarrière in Minsk (Belarus). Ze haalde zij haar Bachelor diploma aan de Nationale Muziekacademie met professor Zoya Kacharskaya. Aksana is een laureaat van Scriabin Concours en Internationale Nikolai Rubinstein pianoconcours in Parijs, zij heeft ook speciale prijs op de Internationale Rudolf Firkušny pianoconcours in Praag gekregen voor de beste uitvoering van Janacek’s muziek. Aksana studeerde af aan de Masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbø en Naum Grubert. Behalve het solospel heeft Aksana ook een grote liefde voor en kamermuziek. Zij heeft optredens met meerdere ensembles, solisten en koren (zoals Amsterdamse, Volendamse operakoor, Voorhouts Kamerkoor) op diverse podia in Nederland. Zij vormt een vaste pianoduo met haar man Vital Stahievitch en is verbonden aan Opera per Tutti, Stichting muziek in Huis, Stichting MuBo (musical). Haar interpretatie van Jaargetijden van P.Tchaikovsky maakte publiek heel enthousiast en was ook op CD opgenomen (N&K Music).

Reacties zijn afgesloten.