Jazztrio en Strijkkwartet van grote klasse

Beste mensen,

Eigenlijk is er zo ontzettend veel ellende in de wereld, zo onvoorstelbaar groot…het enige wat ik er tegenover kan stellen is een rustpunt bieden. De stilte van het luisteren naar muziek en de accu weer wat opladen. Muziek doet méér dan je denkt. Op zaterdagmiddag een jazztrio van wereldklasse en op zondagmiddag het spraakmakende Londense strijkkwartet Alkyona. Muziek verzet de geest.

Jazz Trio Joost Zoeteman

Op zaterdag 18 februari om 15.00 uur is er jazz van de bovenste plank in ’t Mosterdzaadje.

Als middelpunt van verschillende muzikale projecten richtte de internationaal geroemde gitarist Joost Zoeteman een trio op met Wim de Vries (drums) en Bart Tarenskeen (contrabas). Wim de Vries – een van de meest bekende drummers in Europa en de ene helft van “Drumbassadors” – die furore maakt in de hele wereld. Bart, een belangrijke figuur in de Nederlandse jazzmuzikantenscene.

De drie jazzmusici van grote klasse kozen de naam Occupational Hazard Trio, kortweg O.H.T. De naam verwijst naar hun manier van musiceren waarbij risico’s tijdens het spelen worden opgezocht. Het repertoire bestaat uit eigen originele muziek en bestaande composities in een geheel nieuwe vorm. Al improviserend worden de oneindig verschillende paden van de muziek verkend. Op zoek naar het ideale kruispunt van eigenheid, actualiteit en traditie staan de gevoelssprieten volop uit, naar elkaar, naar het publiek, omgeving en sfeer.

Strijkkwartet Alkyona met het beste van het beste

Na alle reisbeperkingen de afgelopen jaren is nu dan toch echt het complete Alkyona strijkkwartet uit Londen in ’t Mosterdzaadje. Op zondag 19 februari om 15.00 uur brengt dit grandioze kwartet muziek van Henriëtte Bosmans, Haydn, Mendelssohn, Elizabeth Maconchy, Alison Kruusmaa en Janacek. De leden van het Alkyona Kwartet zijn:

Emma Purslow en Marike Kruup – viool, Claire Newton – altviool en Jobine Siekman – cello.
In dit programma presenteren ze de diamantjes uit hun huidige repertoire,  in voorbereiding op een belangrijk concours in Londen. Zij kozen voor een mix van stukken van bekende componisten en minder bekende, vrouwelijke componisten. De componiste Alison Kruusmaa (Estland) is een studiegenote van de eveneens uit Estland komende violiste Marike Kruup. ‘Het is mooie, melodieuze muziek met bijzondere harmonieën. Ze kent de strijkinstrumenten goed en weet goed welke effecten ze kan vragen.’, aldus Jobine. De verschillende musici geven toelichting op de stukken en waarom ze deze hebben uitgezocht voor dit concert en het concours.

Alkyona betekent ijsvogel in het Grieks. En omdat de eerste violiste tevens vogelspotter is, vonden ze de naam van dit kleurige vogeltje wel passend bij de levendigheid en kleurrijkheid van het kwartet.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.