zondag 26 maart 2023 – 15.00 uur

Pianorecital  
Regina Albrink
Chopin

Chopin door Regina Albrink

[foto: Michel Mulder]

Op zondag 26 maart om 15.00 uur is de pianiste Regina Albrink te gast in ’t Mosterdzaadje. Het programma dit concert is geheel gewijd aan Frédéric Chopin. Het is niet alleen haar lievelings componist, het is tevens de uitvoering ervan waarvoor Regina alom wordt geprezen.

Er zullen twee Polonaises en 10 Nocturnes ten gehore gebracht worden.

Polonaise op 26 nr. 1 in cis en de Polonaise op. 40 nr. 1 in A, die beter bekend is als de “Militaire Polonaise” en gecomponeerd werd in 1838. Het strakke ritme, het “tromgeroffel” in het midden- gedeelte en de heroïsche houding van het werk doen inderdaad denken aan militaire muziek. Tijdens de Duitse invasie van Polen in september 1939 aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, zond de Poolse Radio dit stuk dagelijks uit als nationalistisch protest.

De nocturnes zijn stuk voor stuk juwelen en Chopin wordt wel de koning van deze romantische nachtstukken genoemd.

Aan de Nocturne nr. 20 in cis, op. posth. zijn prachtige verhalen verbonden: de Poolse pianiste Natalia Karp overleefde het concentratiekamp door deze nocturne zo mooi te spelen voor de kampcommandant Amon Goeth, dat deze haar leven spaarde. In de film The Pianist van Roman Polanski speelt deze nocturne ook een dergelijke rol.

Regina Albrink zal het werk laten flonkeren en schitteren. ‘Chopin zélf zou het prachtig hebben gevonden’, schreef de pers over haar.

Regina Albrink studeerde in Amsterdam en aan de beroemde Franz Liszt Academie in Boedapest. Ze geeft concerten en masterclasses in Europa, Noord-Amerika en Azië.

Reacties zijn afgesloten.