zondag 19 maart 2023 – 15.00 uur

Liederenrecital  
Joost van Tongeren – bariton
Patrick Hopper – piano
Schubert “Die schöne Müllerin”

Die schöne Müllerin

Op zondag 19 maart om 15.00 uur zijn bariton Joost van Tongeren en pianist Patrick Hopper te gast in ’t Mosterdzaadje. De vorige keer, alweer vijf jaar geleden, brachten ze Schuberts ‘Winterreise’.

Nu is de andere grote liedcyclus van Schubert ‘Die schöne Müllerin’ aan de beurt. Met veel passie en plezier zijn ze de uitdagingen, die in het uitvoeren van deze cyclus besloten ligt, aangegaan. Ze hebben er zin in om deze zo ontzettend mooi op muziek gezette geschiedenis met het publiek te delen.

‘Die schöne Müllerin’ vertelt het verhaal van een gezel die rondtrekt en werk vindt bij een watermolen, waar hij verliefd wordt op de dochter van de molenaar. Ondanks momenten van hoop en zelfs opgetogenheid, loopt het slecht af. Wij volgen de verlangens, twijfels en overpeinzingen van deze jongeman van heel dichtbij.

Al is de ‘Müllerin’ iets korter dan ‘Winterreise’, het biedt z’n eigen vocale en pianistische uitdagingen. Schubert maakte deze liedcyclus op een reeks gedichten van Wilhelm Müller die in 1821 verschenen. Müller heeft de gedichten altijd bedoeld als liedteksten en al is het onwaarschijnlijk dat Schubert en Müller elkaar gekend hebben, Müller zou verrukt zijn geweest met deze liedcyclus.

Reacties zijn afgesloten.