zondag 12 maart 2023 – 15.00 uur

Roemeense muziek  
Gabriel Barbalau – contrabas
Vasile Luca – cimbaal
Ana Maria Stamp – piano/zang
Oude Roemeense volksmuziek in een klassiek jasje gestoken

Het authentieke uur: Oude Roemeense volksmuziek

Drie klassiek geschoolde Roemeense musici Ana Stamp – piano/zang, Vasile Luca – cimbaal en Gabriel Barbalau – contrabas nemen op zondag 12 maart om 15.00 uur het publiek mee in een authentiek uur vol fascinerende Roemeense klanken. Volksmuziek en ook ‘Muzica Lautareasca’: de oude Roemeense zigeunermuziek

Zij kwamen vorig jaar bij elkaar om samen het album “There up, behind the moon” te lanceren.

Een aantal nummers van dit album zal gepresenteerd worden.

Laat u verrassen door de unieke klankcombinaties van zangstem en drie instrumenten, cimbaal, piano en contrabas!

De Roemeense pianiste Anamaria Stamp uit Sighisoara heeft haar conservatorium studie afgerond in Roemenië. In 2010 is ze naar Nederland verhuisd om daar haar Master in piano te doen bij Frank van de Laar. Anamaria vertolkt graag modern/klassieke muziek en heeft de kans gehad om met wereldbekende componisten te werken. In 2014 startte ze de Stichting CROM in Roemenië, wiens doel het is om Roemeense moderne muziek internationaal te promoten. De stichting heeft in 2019 de wending genomen om kinderen op te leiden en de liefde voor muziek bij te brengen op een creatieve en speelse manier. Vanaf 2015 is Anamaria bezig met het organiseren van workshops en concerten voor kinderen in Roemeense dorpen en steden met minder culturele en artistieke klimaten. Momenteel werkt ze aan een pianomethode voor kinderen waarbij door middel van creatieve en kleurrijke opdrachten en platen een doelgroep van 5 tot 7 wordt aangereikt om speels te leren over muziek. 

In 2019 ontmoette ze Jonny Nash en traden ze samen op op het Hongerige Wolf Festival. Samen hebben ze Anamaria’s debuutalbum “THERE UP, BEHIND THE MOON” uitgebracht in 2022. Een menging van oude Roemeense folklore liederen met klassieke muziek verbonden in een ambientale en elektronische muziekklanken samen met contrabassist Gabriel Barbalau en cimbalist Dani Luca. 

Gabriel Barbalau studeerde vanaf zijn 10de cello aan de hogeschool voor de muziek “George Enescu” in Boekarest, Roemenië.
Echter, zijn eveneens grote bedrevenheid op de contrabas deed hem op zijn 19de toetreden tot het staats folksensemble ‘Ciocarlia’. Op deze manier maakte hij kennis met de prominente musici van Roemenië, zo ook met panfluitist Nicolae Pirvu met wie hij naar Nederland kwam. Hier behaalde hij aan zowel het Koninklijk Conservatorium van Den Haag als het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam zijn diploma voor de klassieke contrabas. Sindsdien is hij, zowel nationaal als internationaal actief in diverse symfonieorkesten, kamermuziek en wereldmuziekprojecten.

Vasile Luca : cimbaal
Vasile werd geboren in Boekarest, Roemenië, uit een familie van cimbaal spelers. Zijn vader en grootvader waren ook al meester op het instrument dat in Roemenië vooral gebruikt wordt voor volks- en Romamuziek. Maar Vasile bewees tijdens de cellobiënnale vorig jaar dat ook Bach heel geschikt is om op cimbalom te spelen. Zijn liefde voor muziek kent geen grenzen, noch in repertoire, noch in energie.

Reacties zijn afgesloten.