zaterdag 4 maart 2023 – 15.00 uur

Geïnspireerd door vrouwen  
Duo Du Toit Kooper
Maria du Toit – klarinet
Vera Kooper – piano
Marie-Félicie Clémence de Grandval, Ida Gotkovsky, Elisabeth von Sachsen-Meiningen, Germaine Tailleferre, Ivy Priaulx Rainier, Alice Mary Smith, Francine Aubin, Sarah Feigin

Het Duo Du Toit Kooper toont genialiteit, creativiteit en veerkracht in muziek van vrouwen

Zaterdag 4 maart om 15.00 uur treden de klarinettiste Maria du Toit en de pianiste Vera Kooper op in ’t Mosterdzaadje. Maria du Toit wordt gezien als een van de top instrumentalisten van haar thuisland, Zuid-Afrika. De Nederlandse pianiste Vera Kooper wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding. Zij hebben zich in dit programma helemaal laten inspireren door de muziek van vrouwen.

Clémence de Grandval, Ida Gotkovsky, Maria Elisabeth von Sachsen-Meiningen, Alice Mary Smith, Ivy Priaulx Rainier, Lera Auerbach,, Germaine Tailleferre, Francine Aubin, Sarah Feigin. 

De ‘zij’ van nu is zelfverzekerd, zit goed in haar vel en straalt positieve energie uit. Ze hoeft aan niemand iets te bewijzen omdat in 2022 iedereen weet dat ‘zij’ het zo goed kan als ‘hij’ – haar drive stamt uit pure passie en enthousiasme over haar eigen ideeën en dromen. Haar kracht zit in haar geloof in haar eigen unieke zelf –  ze hoeft in geen mal te passen. Wij, Maria en Vera, nemen deze positieve mindset en onverschrokken energie mee op het podium, waar we werken spelen van vrouwen die ons hebben geïnspireerd met hun genialiteit, creativiteit en veerkracht.

Maria du Toit
Maria Du Toit wordt gezien als een van de top instrumentalisten van haar thuisland, Zuid-Afrika. Na 13 jaar solo-klarinettist van het Cape Philharmonic Orchestra te zijn geweest, is tegenwoordig Nederland de basis voor haar wereldwijde solo- en kamermuziek carrière. Critici beschrijven haar klarinetspel als ‘sensationeel’ en ‘verbluffend’, en complimenteren vaak haar onberispelijke intonatie, verbijsterende techniek en honingzoete toon.

Du Toit won talrijke concoursen en prijzen zowel in Zuid-Afrika als in Europa, waaronder de eerste prijs op het internationale klarinet concours ‘Jeunesses Musicales’ in Boekarest. Du Toit is als solist en kamermusicus te horen op podia in Europa, de VS en Zuid-Afrika. Ze bracht drie albums uit en ontving een nominatie voor een South African Music Award (SAMA) voor haar album ‘Luminous Shade’ met de veelgeprezen pianiste Nina Schumann. Haar dubbel-cd van de complete klarinetconcerti van Louis Spohr met het Cape Town Philharmonic Orchestra onder leiding van Arjan Tien kreeg internationaal talrijke lovende recensies.
www.mariadutoit.com

Vera Kooper
De Nederlandse pianiste Vera Kooper wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding.In 2013 was Vera medeoprichter van het Delta Piano Trio, met violist Gerard Spronk en celliste Irene Enzlin. Het trio won talloze prijzen, waaronder in 2020 de prestigieuze “Anton Kersjesprijs”, en trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israël, China, Korea, Indonesië en de VS. De debuut-cd van het trio, met pianotrio’s van Taneyev en Borodin, alsmede hun tweede cd “The Mirror with Three Faces“, met werken van Lera Auerbach en Dmitri Sjostakovitsj en hun meest recente opname “Origin“, in 2022 uitgebracht bij Challenge Classics, ontvingen uitstekende kritieken in toonaangevende vakbladen als Diapason, BBC Music Magazine, Gramophone, de NRC en Luister.
In 2020 bracht Vera haar eerste solo-CD uit, “Hope”, met werken van Ludwig van Beethoven en John Corigliano. Daarnaast maakte ze in 2021 een uitgebreide tournee door Nederland met Floris Kortie en de voorstelling “Het jaar 250 na Beethoven”, een theaterproductie over het leven en de pianosonates van Ludwig van Beethoven.
www.verakooper.com

Reacties zijn afgesloten.