zondag 12 november 2017 – 15.00 uur

KLARINET EN PIANO
Paul Kaiser – klarinet
Patrick Hopper – piano
Pärt, Brahms en Janáček

Een programma vol innige muziek voor piano en klarinet

Paul Kaiser en Patrick Hopper

Op zondag 12 november om 15.00 uur spelen Paul Kaiser, klarinet en Patrick Hopper, piano in ’t Mosterdzaadje. Op het programma de geliefde en nooit afgezaagd wordende tweede sonate voor klarinet en piano van Johannes Brahms. Verder een bewerkte vioolsonate van de Tsjechische componist Leoš Janáček die een nieuwe kijk biedt op deze indrukwekkende muziek. Tot slot van de Estlandse componist Arvo Pärt het meditatieve en zeer beminde Spiegel im Spiegel. Een programma dus met overwegend rustige, innige muziek die veel stof tot nadenken geeft. Het is de mannen van het veelgevraagde duo weer gelukt met een heel bijzonder en mooi programma in ’t Mosterdzaadje terug te komen. Een jaarlijks terugkerend feestje.

De sonates van Johannes Brahms, gecomponeerd in zijn laatste levensjaren behoeven geen introductie. Zo donker als de eerste sonate is, zo warm en tevreden is de tweede die op het programma staat. De uitvoerenden hebben lang deze sonate vermeden omdat het zo vaak op klarinet/piano recitals wordt gespeeld en haast afgezaagd is. Maar alles op z’n tijd.

De Intermezzo in A uit Op. 118 van Brahms is oorspronkelijk voor piano solo maar leent zich uitstekend voor de combinatie met klarinet. De bewerking is van Nicolai Popov.

De enige compositie voor klarinet en piano van Leoš Janáček, een Minuet & Scherzo, is helaas verloren gegaan. Toch heeft hij veel en vaak effectief gebruik gemaakt van de klarinet in zijn symfonische werken. De Israëlische klarinettiste Shirley Brill maakte een bewerking van zijn Vioolsonate die er zeer beslist mag zijn, en biedt een nieuwe kijk op deze indrukwekkende muziek.

Het stuk Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt onstond in 1978, oorspronkelijk ook voor viool en piano. Door de jaren heen zijn er versies gemaakt voor bijna elk instrument, zo ook de klarinet. Met zijn rustige beweging en lange lijnen weet dit stuk een mooi beeld te schetsen van de oneindigheid.

Op achtjarige leeftijd is Paul Kaiser begonnen met klarinet spelen. Na zijn middelbare school is hij naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gegaan. Hij studeerde bij Pierre Woudenberg en heeft daar zijn DM gehaald. Daarna heeft hij bij Hans Colbers aan het Amsterdams conservatorium een post graduate studie gevolgd. Vanaf midden jaren 90 heeft Paul regelmatig lessen gevolgd bij en meegedaan aan festivals in het buitenland. Docenten waren onder meer Sabine Meyer, Thomas Friedli, James Campbell en Michael Collins. Al tijdens zijn studie is Paul les gaan geven. Hij is verbonden geweest aan meerdere muziekscholen en heeft een privé lespraktijk.

Patrick, die studeerde bij de Letse pianist Naum Grubert, gaf na zijn afstuderen (met onderscheiding) concerten in Engeland, Spanje, Zwitserland, Kroatië en de Verenigde Staten. Hij trad onder andere op met de complete serie Études van Chopin en het gehele piano-oeuvre van Schubert. Hij is een veelgevraagd begeleider en geeft regelmatig solorecitals en concerten in kamermuziekverband. Patrick Hopper won het Edith Stein Concours. Patrick Hopper is daarnaast organist van de Heilige Antonius Abtkerk in Scheveningen en dirigent van verschillende koren. Ook won hij prijzen voor zijn composities, geeft hij wekelijks een lunchconcert in zijn Scheveningse kerk en verzorgt hij al meer dan 15 jaar de website van ’t Mosterdzaadje.

Reacties zijn afgesloten.