Beethoven en De zoete Inval

Beste mensen,

Na maandenlange revalidatie als gevolg van een verkeersongeluk is Patrick Hopper weer op de been en stort hij zich als vanouds op al zijn activiteiten. En dat zíjn er nog al wat. Zo wist hij vanuit bed al die tijd de website van ’t Mosterdzaadje te verzorgen, maakte hij het mogelijk dat zijn koren verder konden en dat de bespeling van het Pierre Palla orgel in Hilversum van hem werd overgenomen. Nu komende zaterdag 4 februari vervolgt hij zijn missie om in serie alle pianostukken van Beethoven uit te voeren. Zondagmiddag daarop horen we muziekgroep ‘De Zoete Inval’ met muziek uit de Gouden Eeuw. Oude Hollandse dansmuziek uit anonieme bronnen.

Beethoven

Op zaterdag 4 februari om 15.00 uur is de pianist Patrick Hopper terug op het podium. Hij pakt de draad weer op en speelt deze middag twee sonates opus 2 en de beroemde Waldsteinsonate op.53.
“Beethoven maakte furore toen hij losbarstte in de Weense muziekscène. Met de twee sonates opus 2, die hij al in Bonn schreef, wilde hij indruk maken op het Weense publiek. En dat deed het zeker. Beethoven liet een virtuositeit zien die ongekend en verbijsterend was. Carl Czerny noemt zijn spel zelfs ‘magisch’.

De Waldsteinsonate, Opus 53, dateert van acht jaar later maar laat de enorme evolutie zien in Beethoven’s stijl. De experimentele elementen in dit stuk hebben ook te maken met een nieuwe Érard vleugel die Beethoven had gekregen: fascinerend!”

Patrick weet veel over Beethoven te vertellen en zal het publiek zijn mooie verhalen niet onthouden.

Volksmuziek uit de Gouden Eeuw

Zondag 5 februari om 15.00 uur speelt De Zoete Inval, dit muziekensemble is gespecialiseerd in oud Hollandse instrumentale muziek uit de periode 1600 – 1750.

De leden van de Zoete Inval bespelen instrumenten die eveneens uit vervlogen tijden komen.

De musici zijn: Cor van Sliedregt – gitaar, mandoline, bouzouki. Rob Keene – viool, concertina. Martie Jonker – fluiten, concertina. Irene van der Laan – draailier, nyckelharpa, percussie. Danielle Janssen – contrabas, lumberjack.

Het repertoire bestaat uit volkse melodieën die uit anonieme bronnen komen zoals het Handschrift Enkhuizen. Deze historische muziekboeken en handschriften zijn een schatkamer van interessante – destijds populaire – melodieën die eeuwenlang niet tot klinken zijn gebracht. Een optreden van De Zoete Inval is een informele kennismaking met historische muziek. Tussen de stukken door zal het één en ander verteld worden.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.