vrijdag 10 november 2017 – 20.00 uur

CELLO EN PIANO
Wytske Holtrop – cello
Edoardo Brotto – piano
Schumann, Ligeti, Brotto, Fauré, Brahms

Meesterlijk duo met fascinerend programma

Wytske Holtrop en Edoardo Brotto
foto: Juri Hiensch

Op vrijdag 10 november om 20.00 uur presenteren de celliste Wytske Holtrop en de pianist Edoardo Brotto een programma met zowel bekend repertoire als eigen composities, met zowel solo als duo werken. Deze variatie in bezetting en verscheidenheid aan stijlperiodes zorgen voor een fascinerend concert. Uitgevoerd worden Schumann (Fantasiestücke), Ligeti (Sonate voor cello solo), Brotto (piano solo), Fauré (Élégie) en Brahms (Sonate nr. 2 op. 99). Wytske en Edoardo jonge talenten die menig prijs in de wacht sleepten, gaan met dit concert voor het eerst in ’t Mosterdzaadje optreden. Voor musici en publiek altijd spannend.

Robert Schumann schreef zijn Fantasiestücke op. 73 in 1849. Hij deed dit in maar 2 dagen. Het werk is geschreven voor klarinet maar Schumann zelf gaf aan dat het stuk ook door cello of altviool kon worden uitgevoerd. Het stuk zit vol met verschillende karakters en plotselinge stemmingswisselingen, vandaar de naam ‘Fantasiestücke’, een titel die hij voor meerdere van zijn werken gebruikte. De Sonate voor cello solo geschreven door György Ligeti tussen 1948 en 1953 werd aanvankelijk niet goed ontvangen. Het was verboden om het werk te uit te voeren of te publiceren, men vond het ‘te modern’. Pas sinds de jaren 80/90 wordt het regelmatig uitgevoerd en tegenwoordig is het een van de meest bekende werken uit het cello solo repertoire. In dit werk zijn invloeden van de muziek van Bartók en Kodály terug te horen. In ‘Dialogo’ de romantische stijl van Kodály, in ‘Capriccio’ de meer agressieve stijl van Bartók.

Vervolgens zal Edoardo Brotto eigen werk vertolken om daarna voor de pauze af te sluiten met de prachtige Élégie op. 24 van Gabriel Fauré. Fauré begon in 1880 aan het schrijven van een cellosonate maar voltooide deze niet. Het enige deel dat hij had geschreven werd in 1883 onder de naam Élégie uitgebracht. Tegenwoordig is het een van zijn meest bekende werken.

Na de pauze de 2e cellosonate van Johannes Brahms geschreven in 1886. Brahms schreef deze sonate voor Robert Hausmann, de cellist van het Joachim kwartet. De sonate bestaat uit 4 delen; een symfonisch eerste deel, lyrisch tweede deel, stormachtig derde deel en contrasterend vierde deel in rondo vorm.

Wytske Holtrop (1994) speelt cello sinds haar zesde jaar. Vanaf haar twaalfde jaar volgde ze lessen in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Haar Bachelor behaalde zij in 2016 cum laude aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Jeroen Reuling. Sinds september 2016 studeert zij aan het Haute École de Musique in Genéve bij François Guye. Masterclasses volgde Wytske bij o.a. Natalia Gutman, Gary Hoffman, François Guye en Gavriel Lipkind. In 2013, 2014 en 2015 volgde ze masterclasses en gaf ze concerten tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Wytske was aanvoerder van de celli van het JeugdOrkest Nederland, het Haydn Jeugd Strijkorkest en de Nederlands-Duitse Jonge Eems-Dollard Philharmonie. In de winter 2014 en 2015 speelde zij in het NJO, in 2015 als plaatsvervangend aanvoerder. Wytske trad solistisch op met verscheidene orkesten in Nederland. Meerdere malen was zij prijswinnaar bij Stichting Jong Muziektalent Nederland (2007 en 2011) en het Prinses Christina Concours (2010). Met het strijkkwartet Farfalle was zij in 2011 winnaar van het kamermuziekconcours tijdens het International Youth Festival in Aberdeen (Schotland) en in 2012 won het strijkkwartet Farfalle de eerste prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours in Enschede. Ook won ze in 2012 de Prix du Musée Bonnat voor de uitvoering van het eerste strijkkwartet van Milhaud tijdens de Masterclasses van de Académie Ravel in Saint Jean de Luz. ​ Wytske bespeelt een cello van Tanquy Fraval, Brussel, gebouwd in 2011. Ze heeft een strijkstok van C. Jochen Schmidt uit Dresden uit de collectie van het Nationaal Instrumenten Fonds in bruikleen.

Edoardo Brotto (1990) speelt piano sinds zijn negende. In 2001 werd hij toegelaten aan het B. Maderna Conservatorium in Cesena, hier studeerde hij gedurende 8 jaar bij Victoria Pontecorboli. Sinds 2009 studeerde hij aan het A. Pedrollo Conservatorium in Vicenza bij Federica Righini, waar hij zijn Bachelor diploma behaalde in juli 2012 met onderscheiding. Naast het Conservatorium studeerde hij ook aan de Technische Universiteit in Padua. Sinds 2012 studeert hij aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Aleksandar Madzar. In 2015 behaalde hij zijn Masterdiploma met de grootste onderscheiding. Edoardo heeft verschillende prijzen in nationale en internationale piano competities behaald. Een 1e prijs in de Citta Piove di Sacco competition in 2010, 2e prijs in de Giulio Rospigliosi international piano competition in 2012 en 2014. 3e prijs in de A. Salieri international piano competition in 2012. In 2012 werd hij gekozen als beste student aan het Conservatorium in Vicenza. Hij heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Leslie Howard, Andrea Lucchesini, Stefano Bollani, Filippo Gamba, Boyan Vodenitcharov, Aleksandar Madzar en Riccardo Zadra. Hij gaf concerten en solo recitals in verschillende plaatsen in Italië, België en Nederland.

Reacties zijn afgesloten.