zondag 26 februari 2023 – 15.00 uur

Pianorecital  
Vivianne Cheng
Liszt, Schumann en Beethoven

Sterpianiste Vivianne Cheng in ’t Mosterdzaadje

Vivianne Cheng is een pianiste van formaat. De jongste Steinway Artists op de wereld met optredens over de hele wereld in de beroemdste concertzalen. En toch brengt ze ook een bezoek aan ‘t Mosterdzaadje. Op zondag 26 februari om 15.00 uur heeft Vivianne Cheng een programma voor ons in petto waarin de componisten zich door de natuur hebben laten inspireren. Ze opent met Franz Liszt (Vallée d’Obermann ), gevolgd door Robert Schumann (Waldszenen) en tot slot de laatste sonate van Ludwig van Beethoven opus 111.

“Vivianne is een uitzonderlijk begaafde en vakbekwame jonge pianiste die inmiddels een doorgewinterd musicus is, zowel in solorecitals, kamermuziek en pianoconcerten. Haar spel is doordacht en vol verbeeldingskracht, en haar benadering altijd doortastend en doelgericht.”
Gary Graffman

“Een van de meest creatieve talenten met wie ik ooit het genoegen heb gehad samen te werken. Met uitvoeringen die kenmerkend zijn door een contemplatieve benadering en voortreffelijk spel, bewijst Vivianne dat integriteit wel degelijk gepaard kan gaan met talent.”
Ida Kavafian

“Haar vertolking van het Beethoven pianoconcert was van begin tot eind subliem… Zij speelde het tweede deel met sereniteit en een gevoel voor poëzie. Het was absoluut een van de allerbeste uitvoeringen die deze recensent tot nu toe heeft gehoord, waar dan ook.”
CVNC Arts Journal

“… verbluffend snel vingerwerk, een glinsterende toon die op genuanceerde wijze dynamische schakeringen aanbracht… Cheng liet zich niet van haar stuk brengen door de complexiteit van dit uitdagende en omvangrijke werk, en speelde het met onverstoorbare concentratie en doelgerichtheid.”
News & Observer

Vivianne Cheng is een Steinway Artist die veelvuldig heeft opgetreden in Europa en de Verenigde Staten. Zij werd geboren in North Carolina, waar zij als zesjarige al haar eerste openbare concert gaf. Sindsdien heeft zij opgetreden in ‘s werelds meest prestigieuze zalen, zoals de Carnegie Hall en het Lincoln Center (beide in New York), het Musikverein Wien, de Salle Cortot te Parijs, en het Concertgebouw. Zij speelde ook op gerenommeerde festivals zoals het Wonderfeel Festival, het Festival Ljubljana en het Verbier Festival. Recente hoogtepunten waren solorecitals in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Spanje en de VS, alsook een radio-uitzending op NPO Klassiek, een live opgenomen recital voor 24classics en een uitvoering van Beethovens vierde pianoconcert samen van met leden van het Concertgebouworkest dat uitgezonden werd op Podium Klassiek. Als laureaat van talrijke internationale pianoconcoursen is Vivianne prijswinnaar van de Tureck International Bach Competition, de New York International Piano Competition, de Concurso Internacional de Piano CLaMo, de Bartók-Kabalevsky-Prokofiev International Piano Competition, de Wideman International Piano Competition, het Concours International de Piano de Lagny, de Albert M. Greenfield Concerto Competition van het Philadelphia Orchestra, en de inaugurele Arts Arena-Curtis Institute of Music Award. Vivianne ontving ook een aantal prestigieuze beurzen, waaronder het felbegeerde Vladimir Horowitz Piano Scholarship, de AHK Talent Grant, het Jacques Vonk Fonds, de David H. Springman Memorial Fellowship en de Frank Huntington Beebe Fund Grant. Haar optredens zijn via televisie en radio uitgezonden door PBS, The Classical Network (WWFM), Good Morning Television New Zealand en in de veelgeprezen documentaires On a Personal Note (2010) en Die Martins-Passion (2004). Als kamermusicus heeft Vivianne opgetreden met Ani Kavafian, Ida Kavafian, Michael Gieler en Efe Baltacigil en les gevolgd bij o.a. Frans Helmerson, Gary Hoffman, Pamela Frank, Gábor Takács-Nagy, Aaron Rosand en Thomas Riebl. Zij bracht ook aantal nieuwe composities voor piano solo en diverse ensembles in première en trad op voor vooraanstaande componisten als William Bolcom, Reinhard Febel en Ned Rorem. Vivianne studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Naum Grubert (Master Piano, afgesloten met een 10), het Mozarteum Salzburg bij Andreas Groethuysen en Pavel Gililov (Postgraduate en Master Piano Solistenausbildung met de hoogste onderscheidingen), en het Curtis Institute of Music bij Gary Graffman en Leon Fleisher. Voorafgaand aan het Curtis Institute studeerde Vivianne aan The Juilliard School, waar ze al op tienjarige leeftijd werd aangenomen. Belangrijke docenten waren Ruth Slenczynska, Yoheved Kaplinsky, Nina Lelchuk en Arkady Aronov. Masterclasses volgde Vivianne bij legendarische pianisten als Alicia de Larrocha, György Sándor, Claude Frank, Earl Wild, Dmitri Bashkirov, Boris Berman, Richard Goode, Menahem Pressler, Ferenc Rados en Arie Vardi. Momenteel woont Vivianne in Amsterdam, waar het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds haar een Steinway vleugel in bruikleen heeft gegeven. In 2020 kreeg zij een Heldenspeld van de Gemeente Amsterdam voor het concipiëren en geven van een serie live-concerten die tijdens de pandemie werden uitgevoerd op een boot varend door de Amsterdamse grachten. Vivianne is sinds 2017 verbonden als docent aan de pianofaculteit van het Mozarteum in Salzburg. Onlangs werd zij benoemd tot gastdocent piano aan het Utrechts Conservatorium

Reacties zijn afgesloten.