zondag 26 februari 2023 – 15.00 uur

Pianorecital  
Vivianne Cheng
Liszt, Schumann en Beethoven

Sterpianiste Vivianne Cheng in ’t Mosterdzaadje

Vivianne Cheng is een pianiste van formaat. De jongste Steinway Artists op de wereld met optredens over de hele wereld in de beroemdste concertzalen. En toch brengt ze ook een bezoek aan ‘t Mosterdzaadje. Op zondag 26 februari om 15.00 uur heeft Vivianne Cheng een programma voor ons in petto waarin de componisten zich door de natuur hebben laten inspireren. Ze opent met Franz Liszt (Vallée d’Obermann ), gevolgd door Robert Schumann (Waldszenen) en tot slot de laatste sonate van Ludwig van Beethoven opus 111.


Vivianne Cheng ( 1990 North Carolina) won vanaf haar tiende jaar talloze prestigieuze prijzen. In de pers wordt zij bejubeld om haar verbazingwekkend snel vingerwerk, glinsterende toon, subtiele dynamische schakeringen en nog veel meer.

Zij ontving beurzen en ondersteuning van fondsen die haar in staat stelde bij de beste leermeesters les te nemen. Aan het Conservatorium van Amsterdam studeerde zij bij Naum Grubert, aan de Universität Mozarteum Salzburg bij Andreas Groethuysen en Pavel Gililov en aan het Curtis Institute of Music bij Gary Graffman en Leon Fleisher. Voordien studeerde zij aan The Juilliard School of Music waar zij op vijftienjarige leeftijd werd aangenomen in het University Programme. Belangrijke docenten waren verder Ruth Slenczynska, Yoheved Kaplinsky en Arkady Aronov. Masterclasses volgde Vivianne van legendarische pianisten als Alicia de Larrocha, György Sándor, Claude Frank, Earl Wild, Boris Berman, Dmitri Bashkirov, Kirill Gerstein, Richard Goode, Robert McDonald, Menahem Pressler, Ferenc Rados en Arie Vardi.

  Momenteel woont Vivianne in Amsterdam, waar ze een Steinway-piano kreeg van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. In 2020 ontving ze een ‘Heldenspeld’ van de Gemeente Amsterdam voor het maken van een reeks live concerten op een boot die tijdens de pandemie door de Amsterdamse grachten voer. Sinds 2017 is Vivianne verbonden aan de pianofaculteit van het Mozarteum in Salzburg, Oostenrijk. Onlangs werd ze benoemd tot gastdocent piano aan het Utrechts Conservatorium in Nederland.

“Een uitzonderlijk getalenteerde en vaardige jonge pianiste. Vivianne heeft al veel ervaring en trad met regelmaat op als soliste, in kamer-ensembles en met orkest. Haar spel is doordacht, vol verbeeldingskracht en haar benadering is altijd doortastend en doelgericht.”
Gary Graffman

“Een van de meest creatieve talenten waarmee ik heb mogen werken. Vivianne laat zien dat integriteit en talent kunnen samengaan: haar uitvoeringen munten uit door contemplatie en voortreffelijk spel.”
Ida Kavafian

“Haar vertolking van het Beethoven Concert was van begin tot eind fantastisch… Zij speelde het tweede deel met grote helderheid en poëzie. Het was absoluut een van de allerbeste uitvoeringen die deze criticus tot nu toe heeft gehoord.”
CVNC Arts Journal

“… verbazingwekkend snel vingerwerk, een glinsterende toon, die op subtiele wijze dynamische schakeringen aanbracht… Cheng liet zich niet van haar stuk brengen door de complexiteit van dit uitdagende en qua vorm enigszins diffuse stuk, zij speelde volkomen geconcentreerd en ging recht op haar doel af.”
News & Observer

Vivianne Cheng is een van de jongste Steinway Artists van de wereld en trad al vele malen op in Europa en de Verenigde Staten. Zij werd in 1990 geboren in North Carolina en gaf daar op tienjarige leeftijd haar eerste solorecital. Sindsdien speelde zij in Carnegie Hall, Steinway Hall, Symphony Hall, Musikverein, Lincoln Center, Kimmel Center for the Performing Arts, Festival Ljubljana, La Cité Internationale des Arts, International Keyboard Institute and Festival, Verbier Festival Academy en het International Musicians Seminar Prussia Cove. Hoogtepunten in 2018 zullen onder andere solo recitals zijn in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika; waar ze zal optreden tijdens het Ligeti Festival en het Festival « Le Temps des Mélodies »; daarnaast soleert ze in Spanje met het Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia.

Vivianne won een indrukwekkende reeks internationale prijzen, o.a. op de Tureck International Bach Competition, de New York International Piano Competition, het Concurso Internacional de Piano CLaMo, de Bartók-Kabalevsky-Prokofiev International Piano Competition, de Wideman International Piano Competition, het Concours International de Piano de Lagny, de Philadelphia Orchestra’s Albert M. Greenfield Concerto Competition en de eerste Arts Arena–Curtis Institute of Music Award. Zij ontving beurzen en ondersteuning van het Jacques Vonk Fonds, de AHK Talent Grant, de United Arts Council Professional Development Grant, het David H. Springmann Memorial Fellowship, het Vladimir Horowitz Piano Scholarship en het Frank Huntington Beebe Fund Grant.

Haar optredens zijn via televisie en radio uitgezonden door PBS, Y Arts ‘On Stage at Curtis’, The Classical Network (WWFM), Good Morning Television New Zealand en Vivianne was te horen in de enthousiast ontvangen documentaires On a Personal Note (2010) en Die Martins-Passion (2004). Zij trad op in verschillende kamermuziek ensembles, o.a. met Ani Kavafian, Ida Kavafian en Efe Baltacigil en studeerde bij Frans Helmerson, Gary Hoffman, Pamela Frank, Gábor Takács-Nagy, Aaron Rosand en Thomas Riebl. Zij gaf de eerste uitvoering van een aantal nieuwe composities voor piano, speelde de pianopartij in nieuwe ensemblestukken en trad op voor vooraanstaande componisten als William Bolcom, Reinhard Febel en Ned Rorem.

Aan het Conservatorium van Amsterdam studeerde zij bij Naum Grubert, aan de Universität Mozarteum Salzburg bij Andreas Groethuysen en Pavel Gililov en aan het Curtis Institute of Music bij Gary Graffman en Leon Fleisher. Voordien studeerde zij aan The Juilliard School of Music waar zij op vijftienjarige leeftijd werd aangenomen in het University Programme. Belangrijke docenten waren verder Ruth Slenczynska, Yoheved Kaplinsky en Arkady Aronov. Masterclasses volgde Vivianne van legendarische pianisten als Alicia de Larrocha, György Sándor, Claude Frank, Earl Wild, Boris Berman, Dmitri Bashkirov, Kirill Gerstein, Richard Goode, Robert McDonald, Menahem Pressler, Ferenc Rados en Arie Vardi.

Currently, Vivianne is based in Amsterdam, Netherlands, where she was granted a Steinway piano from the Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. In 2020, she was awarded a ‘Heldenspeld’ from the Gemeente Amsterdam for creating a series of live concerts on a boat sailing through the Amsterdam canals during the pandemic. Since 2017, Vivianne has been on the Piano Faculty of the Mozarteum in Salzburg, Austria. Recently, she was appointed Guest Professor of Piano at the Utrechts Conservatorium in the Netherlands.

www.vivi-anne.com

Reacties zijn afgesloten.