zondag 19 februari 2023 – 15.00 uur

Alkyona StrijkKwartet  
Emma Purslow & Mariek Kruup – viool
Claire Newton – altviool
Jobine Siekman – cello
Haydn, Mendelssohn en Shostakovich

Londens Strijkkwartet Alkyona met het beste van het beste

Het Londense strijkkwartet Alkyona is wederom terug in ’t Mosterdzaadje. Op zondag 19 februari om 15.00 uur horen we dit grandioze kwartet in muziek van Henriëtte Bosmans, Haydn, Mendelssohn, Elizabeth Maconchy, Alison Kruusmaa en Janáček.

De leden van het Alkyona Kwartet zijn: Emma Purslow en Marike Kruup – viool, Claire Newton – altviool en Jobine Siekman – cello.

In dit programma presenteren ze de diamantjes uit hun huidige repertoire, het beste van het beste, in voorbereiding op een belangrijk concours in Londen, de Royal Overseas League Music Competition.

Het is een mix van stukken door bekende componisten zoals Haydn, Janacek en Mendelssohn en onbekendere vrouwelijke componisten zoals Henriette Bosmans (Nederland), Elizabeth Maconchy ( Engeland) en Alison Kruusmaa ( Estland). Zij is een studie genote van de eveneens uit Estland komende violiste Marike Kruup. De verschillende musici geven ook uitgebreid toelichting op de stukken en waarom ze deze hebben uitgezocht voor dit concert en het concours.

Het kwartet werd in januari 2018 in Londen gevormd als een samenwerking tussen Fellows, afgestudeerden en huidige studenten van het Royal College of Music en Guildhall School of Music and Drama. In de korte tijd dat ze samen waren, hebben ze veel opgetreden in en rond Londen, onder meer op uitnodiging van Music Talks Kensington; St James’s Church Piccadilly en Sir John Soane’s Museum. Ze genieten van internationale optredens, waaronder onlangs op het Stift International Music Festival, Holland en in Frankrijk. Ze kijken ernaar uit om na alle beperkingen de laatste twee jaar weer voor een tour naar Nederland te komen.

Alkyona betekent zoveel als ijsvogel in het Grieks. En omdat de eerste violiste tevens vogelspotter is, vonden ze de naam van deze vogel wel passend bij de levendigheid en kleurrijkheid van het kwartet. Tevens voert de naam terug naar een Griekse mythe.

They are well known for their warm connection to audiences and vivacious performances, and are ‘as vibrant and memorable as their ‘Kingfisher’ namesake’. 

Het levendige Alkyona Quartet zet zich ervoor in om zowel geliefde als verborgen juweeltjes van het strijkkwartetrepertoire naar het publiek te brengen, vaak in ongebruikelijke presentaties.

Reacties zijn afgesloten.