zondag 15 januari 2023 – 15.00 uur

Trio 258  
Lestari Scholtes – piano
Eduardo Paredes Crespo – viool
Leonard Besseling – cello
Beethoven trio op 70 nr 2 in Es groot
Shostakovich trio nr 2
Rachmaninoff variaties uit trio nr 2 in D en Prelude in B klein “the Return”
Ravel, “le Jardin Feerique”

TRIO 258 voor de ultieme klankkleur

[foto: Gijs Besseling]

Zondag 15 januari om 15.00 uur treedt TRIO 258 op in ’t Mosterdzaadje. Pianiste Lestari Scholtes, violist Eduardo Paredes Crespo en cellist Leonard Besseling, zijn drie bevlogen musici met een rijke kamermuziek historie in binnen- en buitenland. Ze hebben een programma samengesteld met werken van Beethoven (trio op 70 nr 2 in Es groot), Rachmaninoff (variaties uit trio nr 2 in D en Prelude in B klein ‘the Return’), Sjostakovitch (trio nr 2) en Ravel (‘Le Jardin Feerique’).
Het pianotrio ontstond in 2015 in de sfeervolle repetitieruimte aan de Keizersgracht 258 in Amsterdam. De verdieping boven het atelier van vioolbouwer Matthieu Besseling. Hij bouwde daar de cello voor zijn zoon. Het trio trad op in onder meer het Concertgebouw Amsterdam en Tivoli Vredenburg, was te gast in diverse Radio4 – programma’s en bij Podium Witteman. Ze schitterden op het Storioni Festival.

Geïnspireerd door hun gedeelde passie voor kamermuziek, zijn de leden van TRIO 258 voortdurend samen op zoek naar een zo krachtig mogelijke verbinding met de muziek én met hun publiek. In dit onderzoek schuwen zij het persoonlijke niet; verkennen zij vanuit grenzen van intimiteit en kwetsbaarheid hun liefde voor het repertoire. Het trio is op zoek naar een eigen geluid, geïnspireerd op een meer romantisch klankideaal van weleer. Een klank die altijd voortkomt uit dat waar de muziek om vraagt. Daarbij focust TRIO 258 zich met name op de romantiek (1810-1915), een periode waarbij, zeker in vergelijking met de barok en het classicisme, de authentieke uitvoeringspraktijk nog minder vaak wordt uitgelicht. Juist uit deze periode bestaan er nog geluidsopnames waaruit in zekere mate af te leiden is hoe er in die tijd gespeeld werd. TRIO 258 laat zich door deze overlevering inspireren: beleving, eigenheid en de zoektocht naar vrijheid in de muziek op de meest grenzeloze manier staan centraal. Daarnaast spelen Eduardo en Leonard net zoals de strijkers uit de romantiek op darmsnaren; snaren die sneller ontstemmen, met een grotere uitdaging om te bespelen, maar wel meer mogelijkheden geven op het gebied van klankkleur en articulatie. TRIO 258 toerde onlangs door Nederland met onder andere het zeer zelden gespeelde en grootse tweede pianotrio van Sergei Rachmaninoff.  In 2022 zal het trio zijn debuut-cd uitbrengen met werken van Rachmaninoff. 

Reacties zijn afgesloten.