zaterdag 14 januari 2023 – 15.00 uur

Pianorecital  
Lucia Paradiso
Clara Wieck-Schumann – 4 Pièces fugitives Op. 15
Robert Schumann- Faschingschwank aus Wien. Fantasiebilder op. 26
Clara Wieck-Schumann – Drei Romanzen Op. 21
Johannes Brahms – Klavierstücke, op. 118

Pianiste Lucia Paradiso

Lucia Paradiso
[foto: Davide Dilorenzo]

Op zaterdag 14 januari om 15.00 uur treedt in ’t Mosterdzaadje de befaamde Italiaanse pianiste Lucia Paradiso op. Naar haar komst, voor het eerst in ’t Mosterdzaadje, wordt reikhalzend uitgekeken. Lucia Paradiso heeft een programma samengesteld met Duitse Romantiek op het hoogste niveau. Muziek van Robert Schumann (Papillons, op.2 en Faschingschwank aus Wien op. 26), Clara Schumann-Wieck (4 Pièces fugitives op.15 en Drei Romanzen op.21) en Johannes Brahms (Klavierstücke, op. 118)

Robert, Clara en Johannes

Clara Wieck Schumann komt uit 1819, ze is een pianiste van wereldklasse. Met veel tegenwerking van vader Wieck trouwt Clara met de grote componist Robert Schumann. Beiden komen uit kringen van de intellectuele klasse.

In 1853 was de ontmoeting met Robert Schumann fundamenteel voor de twintigjarige Johannes Brahms. Robert beschouwt Brahms zozeer als een waar genie dat hij hem in het door hem opgerichte blad aanduidt als de muzikant van de toekomst. Dit droeg veel bij aan de bekendheid van Brahms. Vanaf dat moment was de mysterieuze band tussen Clara en Johannes geboren.

Na de dood van haar man wijdde Clara zich, ondanks het feit dat ze acht kinderen had, volledig aan de muziek van Robert. Behalve in concerten ook door publicatie van zijn volledige werk. In 1878 werd ze docente piano aan het conservatorium van Frankfurt. En dat op een school die alleen mannen toeliet. Brahms is nooit getrouwd geweest en Clara bleef altijd in zijn leven. Haar liet hij ook zijn composities als eerste zien en beoordelen.

Lucia Paradiso, komt uit Matera, Zuid-Italië. Haar pianostudie deed ze aan het Conservatorium van Matera. Zij studeerde af met eervolle vermeldingen. Daarna specialiseerde zij zich in kamermuziek. Behaalde veel prijzen op internationale concoursen. Zij is tevens gespecialiseerd in de Suzuki lesmethode die gebruikt wordt in het muziekonderwijs. Gedurende de Covid periode nam ze haar eerste cd op met de intermezzi van Brahms.

Reacties zijn afgesloten.