Sergey Smirnov en 16e eeuwse Engelse muziek

Beste mensen,

Als ik deze nieuwsbrief schrijf luister ik naar de muziek van de uit Letland afkomstige componist Georgs Pelecis. Met zijn New Years Music uit 1996 opent Sergey Smirnov zaterdag 3 december zijn pianorecital. De keuze van de componisten is een gebaar naar het oorlogsgeweld in Oekraïne. De minimal music maakt het tot een concert van meditatie voor de vrede. Zondagmiddag worden we in de sfeer gedompeld van oude Engelse kamermuziek door het befaamde Estehaagse Ensemble. Muziek van Purcell, Morley en Matteis. Maar misschien is iedereen wel Sinterklaas aan het vieren. Mocht dat niet het geval zijn, kunt u zichzelf verwennen met een paar mooie concerten.

Sergey Smirnov

Hij is niet zó maar een pianist, Sergey Smirnov. Dat laat hij horen op zaterdag 3 december om 15.00 uur in ‘t Mosterdzaadje. Deze internationaal gelauwerde pianist is gespecialiseerd in deminimal music. Zijn programma deze middag omvat behalve de bekende namen van Arvo Pärt (Estland) en Philip Glass ook werk van componisten uit Letland (Georgs Pelecis), Oekraïne (Valentin Silvestrov) en Amerika (John Adams). Muziek waar de pianist zijn ziel en zaligheid in legt. Een concert van hem is een unieke belevenis.

Sergey Smirnov (Minsk 1980), voltooide zijn studie in Belarus en kwam in 2003 naar Nederland om verder te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sergey Smirnov speelt in binnen- en buitenland. Soleert met befaamde orkesten, veel gevraagd solist en pianist in kamermuziek. Hij is winnaar van vele prijzen in talloze internationale concoursen.

Engelse kamermuziek uit de 16e en 17e eeuw

Fantasia’, zo heet het programma met oude Engelse muziek door het Estehaagse Ensemble dat op zondag 4 december om 15.00 uur  uitgevoerd gaat worden.

De musici uit dit internationale ensemble kennen elkaar van hun studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en zijn gespecialiseerd in kamermuziek op historische instrumenten. Dit concert wordt uitgevoerd door de violist James Hewitt, (tevens oprichter van dit ensemble), de (alt)violiste Xiangji Hewitt en de celliste Claudia Velez. Uitgevoerd worden werken van Thomas Morley, Henry Purcell en Nicola Matteis. De titel van het programma verwijst naar het Engelse Fantasia, een instrumentale madrigaal (meerstemmig lied).

De naam ‘Estehaagse Ensemble’ is een woordspeling op ‘Esterhazy’, het paleis waar Haydn werkte, en ‘Haagse’, verwijst naar de stad waar ze wonen. Het ensemble kent verschillende samenstellingen. Zij treden op door heel Nederland en speelden o.a. bij de opening van het parlement in de Ridderzaal.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.