Middeleeuwse Muziek en een Pianorecital

Beste mensen,

Het Gruuthuse Manuscript uit 1400 is een heel fascinerend boekwerk. Ensemble Aventure weet daar alles van. Ik kwam voor het eerst met dit ensemble in aanraking op de Dag van de Kamermuziek. Het is een hele eer dit ensemble in ‘t Mosterdzaadje te mogen ontvangen. Dé kans om in de sfeer van de Middeleeuwen te komen. En de teksten laten horen dat er niet wezenlijk veel veranderd is in het menselijk bestaan. Cranc, Onzeker, Broos. Dat alles op zaterdagmiddag. Op zondagmiddag is de pianiste Maxime Snaterse te gast. We hebben eerder al haar prachtige spel mogen meemaken en voor dit concert neemt ze het publiek mee in een beeldend en fantasierijk programma.
En voor de muziekliefhebbers die wel eens iets anders willen dan ‘t Mosterdzaadje, stuur ik de link naar de serie “Winteravonden aan de Amstel”. In de Hermitage is daar op 11 december om 20.15 uur een concert waar veel bekenden van ‘t Mosterdzaadje aan meedoen, o.a. Dasha Beltiukova. https://www.winteravondenaandeamstel.nl/programma-2022/chopin-en-weinberg Vooraf is het heerlijk vertoeven in het museum zelf…

Cranc, Onzeker, Broos

Aventure is een befaamd ensemble voor Oude Muziek en brengt op zaterdag 26 november om 15.00 uur  muziek uit de Middeleeuwen met een thema dat nog helemaal van deze tijd is: Cranc, Onzeker, Broos.

Het is een zeldzaam mooi vijfluik uit het Gruuthuse Manuscript uit ca.1400. Ensemble Aventure bestaat uit blokfluitisten Marco Magalhaes, Fumitaka Saito en Ita Hijmans. Teksten worden gezongen door Christohper Kale

Muziek is het toverwoord dat als een universele kracht ons moed geeft het kwetsbare bestaan het hoofd te bieden’. Maria-liederen en lamentatiesZo klinken hoop, verdriet, troost, aanvaarding en berusting in de taal van de late middeleeuwen. De lamentaties bezingen op ontroerend persoonlijke toon de smartelijke dood van een geliefde en de kwetsbaarheid van ons bestaan.

Maxime Snaterse

Pianiste Maxime Snaterse kreeg haar masterdiploma met een tien uitgereikt. Dat zegt al even genoeg over haar grote talent, muzikaliteit en passie. Zij is te gast  op zondag 27 november om 15.00 uur met een programma dat de luisteraar gaat meevoeren in haar klankwereld. Werken van Berio (uit Six encores), Beethoven (Op.10 nr. 3), Brahms (twee ballades) en Debussy (Images).

Een verhalend, beeldend en fantasierijk programma, muziek met uiteenlopende karakters en stijlen. Van dramatiek en lyriek tot abstracte klankwerelden, van experimentele vormen tot extreme stemmingswisselingen. De luisteraar wordt op geleidelijke wijze meegenomen van het ene muziekstuk naar het andere. Een recital waarbij de musicus haar passie voor de klassieke pianomuziek kan uiten en wil delen met het publiek.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.