De dames Schumann en het Franse Chanson

Beste mensen,

Dit kan zo maar een heel bijzondere zaterdagmiddag worden in ‘t Mosterdzaadje. Luister naar het verhaal over het turbulente leven van Clara Schumann-Wieck. Haar geschiedenis, verteld door dochter Marie, wordt omlijst met de mooiste muziek van Frederic Chopin, Robert Schumann, Johannes Brahms, Clara Schumann en Beethoven.

En zondagmiddag klinken Franse chansons van door de eeuwen heen. ‘C’est une Chanson’ : van Josquin des Pres tot en met Jacques Brel. Hun première was vorige week in Den Haag en werd met groot enthousiasme ontvangen.

Muziektheater ‘De dames Schumann’

‘De dames Schumann’ is het nieuwe muziektheater programma van Gea Passie en Johanan Havinga. Op zaterdag 29 oktober om 15.00 uur brengen zij hun voorstelling in ‘t Mosterdzaadje.

Het gaat over het leven van de pianiste en componiste Clara Schumann-Wieck (1819 – 1896), de vrouw van Robert Schumann. Dochter Marie (gespeeld door Gea Passies) vertelt over het leven in het gezin Schumann en over de tragedies waarmee de familie werd geconfronteerd.

Zij kijkt, kort na de dood van Clara, terug op haar leven dat zij heeft geleid in dienst van haar beroemde moeder. Clara Schumann had een glansrijke internationale carrière als concertpianiste van ruim 60 jaar en droeg daarnaast de verantwoordelijkheid voor een gezin van zeven kinderen. Clara Schumann (gespeeld door Johanan Havinga) speelt in de voorstelling muziek van o.a. haar echtgenoot Robert en van haar vriend Johannes Brahms.

Het Franse chanson door de eeuwen heen

Op zondag 30 oktober om 15.00 uur brengen Nathalie Mees (zang) en Wouter Lucassen (luit en theorbe) het Franse Chanson door de eeuwen heen. Het programma ‘C’est une Chanson’ omvat Franse luisterliedjes vanaf de 15e eeuw tot en met de 21e eeuw, van o.a. Josquin des Pres, Gounod en Jacques Brel.

Verrassend is hoe in dit programma de arrangementen van Wouter Lucassen klinken alsof alle chansons in deze begeleiding altijd zo heeft moeten zijn. De titel van het programma verwijst naar het refrein van het bekende lied ‘Les feuilles mortes’.

De alt-mezzo Nathalie Mees en de luitist Wouter Lucassen zijn twee veelzijdige professionals die zich in een breed repertoire thuis voelen.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.