zondag 28 januari 2018 – 15.00 uur

PIANO & SAXOFOON VITA DUO
Maria Nemtsova – piano
Vitaly Vatulya – saxofoon
Debussy, Jean-Denis Michat

VitaDuo: een duo van piano en saxofoon van grote klasse

Het Vita Duo

Twee grote Russische musici, jong en betrokken bij het wereldgebeuren, geven in oorlogsgebieden concerten in het kader “Muziek voor Vrede”. Het concert dat de pianiste Maria Nemtsova met de saxofonist Vitaly Vatulya op zondag 28 januari om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje geven staat daar op zich los van, maar het zegt wél iets over deze musici van grote klasse. Zij gaan een Frans georiënteerd programma spelen met een Russisch uitstapje via de kleurrijke muziek van Tsjaikovsky naar de gevoelvolle indrukken van Debussy en werk waar Adolphe Sax extra van zou gaan glimmen, namelijk van de voorvechter van de saxofoon in de klassieke muziek, de Franse componist Jean-Denis Michat, dat hier voor het eerst in ’t Mosterdzaadje wordt uitgevoerd.

Michat, geboren in 1971, begon op zijn achtste met saxofoon spelen, ging op zijn 14de naar het conservatorium van Lyon en studeerde saxofoon, compositieleer, nieuwe technologieën en muziekgeschiedenis aan het conservatorium van Parijs van 1990 tot 1999. Vanaf zijn 17de begon hij al met saxofoonlessen te geven. Op 24-jarige leeftijd werd hij benoemd tot ‘saxofoonprofessor’ aan het Conservatoire National de Lyon en een jaar later werd hij tevens assistent-professor aan het Parijse conservatorium, waar hij tegelijkertijd ook nog lessen volgde! Naast zijn werk als componist treedt hij ook op als saxofoonsolist en speelt hij in ensembles en symfonieorkesten over de hele wereld en geeft daarbij ook masterclasses.

Michats ontmoeting met Karlheinz Stockhausen was van grote invloed op zijn ontwikkeling als musicus. Samen met lessen van andere leraren ontwikkelde Michat een individuele benadering van timing in zijn muziek. Tegenwoordig vindt hij bij zijn composities inspiratie in improvisatie, popmuziek en wat hij noemt ‘open vormen’, waarbij zijn voorkeur uitgaat naar de sopraansax, het muziekinstrument waarmee hij als achtjarige ook zijn carrière begon.

Maria Nemtsova (Moskou 1984), begon op haar vijfde al met pianospelen. Later ging ze naar de Myaskovsky muziekschool voor kinderen. In 1998 werd ze toegelaten op het Academisch College van het Tsjaikovsky Conservatorium in Moskou. Tijdens haar conservatoriumopleiding nam ze al deel aan vele concerten en festivals in Rusland, Europa en de VS en behaalde ze geregeld prijzen. In 2002 werd ze toegelaten op Tsjaikovky Staatsconservatorium in Moskou waar ze studeerde bij prof. Yuri Slessarev en in 2007 cum laude afstudeerde. Ondertussen is zij ook de grondlegster van het project Muziek voor Vrede voor jonge musici in conflictgebieden, waarbij ze ook masterclasses geeft. Maria heeft ondertussen met vele musici in de wereld samengewerkt, waaronder Jean-Denis Michat. Na optredens in Carnegie Hall in New York, Wigmore Hall en Queen Elizabeth Hall in London, Ehrbar-Saal in Wenen, het Nationale Centrum voor Uitvoerende Kunsten in Beijing en natuurlijk de Grote Zaal van het Conservatorium in Moskou heeft Maria in tientallen andere landen optredens verzorgd.

Vitaly Vatulya is een van de meest vooraanstaande jonge saxofonisten in Rusland, geboren in Moskou in 1987. Hij was zeven toen hij met zijn muziekopleiding begon. Op zijn 13e won hij een nationale wedstrijd voor jonge virtuozen in Simferopol in de Oekraïne en er zouden daarna nog vele prijzen volgen. Tussen 2003 en 2005 volgde Vitaly lessen aan de Europese Universiteit voor Saxofoon in Gap (Frankrijk). Hij volgde er lessen bij verschillende Europese docenten, waaronder Arno Bornkamp uit Nederland. Na zijn afstuderen aan verschillende muziekinstituten in Moskou, vervolgde Vitaly vanaf 2015 lessen bij Bornkamp aan het Conservatorium in Amsterdam. Tegelijkertijd volgde hij op veel verschillende plekken in de wereld masterclasses, waaronder die bij Jean-Denis Michat en won hij opnieuw vele prijzen. Reeds vanaf 2005 geeft hij zelf ook lessen aan studenten. Tegenwoordig treed hij op als solist en als ensemble-speler, met name bij grote Russische symfonieorkesten. Tevens is hij oprichter van het Symbol Saxophone Quartet. Samen met Maria Nemtsova vormt hij het ensemble VitaDuo.

Reacties zijn afgesloten.