zaterdag 26 november 2002 – 15.00 uur

14e eeuwse Muziek  
Cranc, Onzeker, Broos door Aventure
Christopher Kale – zang
Marco Magalhães, Fumitaka Saito, Ita Hijmans – blokfluiten
Uit het Gruuthuse manuscript (ca. 1400)

Middeleeuwse muziek die tijdloos is

Cranc, onzeker, broos

Aventure
[foto: Juan Carlos Villaroel]

Een zeldzaam mooi Vijfluik uit het Gruuthuse Manuscript (ca. 1400) wordt uitgevoerd door Aventure.
Dit befaamde ensemble voor oude muziek bestaat uit Christopher Kale – zang en Marco Magalhães, Fumitaka Saito, Ita Hijmans – blokfluit

Op zaterdag 26 november om 15.00 uur brengen zij de virtuoze 15e eeuwse instrumentale muziek.

Muziek is het toverwoord dat als een universele kracht ons moed geeft het kwetsbare bestaan het hoofd te bieden.. Virtuoze 15e-eeuwse instrumentale arrangementen vormen het middeleeuwse kader rond de actualiteit van dit tijdloze vijfluik.

Kwetsbaar is ons bestaan, nietig en onzeker.
Het is van alle tijden en zeker van de onze, waarin klimaatverandering en broze ecosystemen onze menselijke nietigheid en onzekere toekomst tonen.
In een zeldzaam mooi vijfluik uit het hart van het Gruuthuse Manuscript (ca.1400) omsluiten drie Maria-liederen twee lamentaties. Hoop, verdriet, troost, aanvaarding en berusting klinken zo in de taal van de late middeleeuwen. Maria, een kostbare bloem, een roos vol van hemelse
dauw is de sleutel. De lamentaties bezingen op ontroerend persoonlijke toon de smartelijke dood van een geliefde en de kwetsbaarheid van ons bestaan. Juist het persoonlijke blijkt een tijdloze kracht te genereren en ook de Maria-liederen ontstijgen de middeleeuwse rozengaard.

Reacties zijn afgesloten.