zondag 23 oktober 2022 – 15.00 uur

Chopin
Masha Prokofieva – piano
Nocturnes, Walsen, Mazurka’s en Scherzo

De muziek van Chopin is voor eeuwig

Op zondag 23 september om 15.00 uur duikt de pianiste Maria Prokofieva in de muziek van Chopin. (geboren Fryderyk Franciszek Chopin, 1 March 1810, Warschau – 17 October 1849, Parijs)

Een componist die haar na aan het hart ligt en waar ze door haar eigen achtergrond steeds meer begrip en gevoel voor krijgt. Op haar programma staan veel werken die een herinnering zijn aan zijn moederland Polen zoals de polonaise en de mazurka’s. Maar ook in zijn nocturnes en preludes hoor je zijn herinneringen, tranen, vreugde, pijn, nostalgie en bevrijding. Al deze emoties versmolten in de prachtigste klanken.

Maria Prokofieva is een geliefd pianiste, geboren en getogen in Belarus, maar na haar studie in Brussel zette zij haar carrière voort in Nederland. Over haar programma vertelt ze: ”Chopin als componist is geliefd bij zoveel muzikanten en muziekliefhebbers van over de hele wereld. Zijn muziek is eeuwig en zal dat altijd blijven. Chopin was een Poolse componist en ik ben zelf ook van Poolse afkomst. Zijn muziek zit vol gevoelens, Slavische gevoelens, intieme emoties en expressiviteit die direct te herkennen zijn en alleen van hem zijn. Zijn muziek raakt het hart op een bijzondere manier als geen andere componist. Zijn melodieën gaan recht naar je hart. Zijn muzikale taal is zo poëtisch dat er geen woorden voor nodig zijn.

Iemand zei: Als muziek de taal van de ziel is, is de muziek van Chopin de ziel van poëzie en nobele passie.

Chopin vertrok uit Polen net voor de Russische inval in 1830 . Hij was toen 20 jaar en kon niet meer terugkeren naar zijn familie. Hij leefde als banneling in Frankrijk. Daarom droeg hij veel muziek op aan zijn moederland en gebruikte hij veel Poolse volksthema’s in zijn composities. Dat, als een eeuwige herinnering aan zijn moederland. “Chopin is hierdoor een heel bijzondere componist naar mijn hart. Zeker nu ik me zo in zijn levensverhaal kan terugvinden is de boodschap van zijn muziek nog beter te voelen”. En als je het echt voelt, kun je als performer zoveel meer vertellen en uitdrukken.

Reacties zijn afgesloten.