zondag 2 oktober 2022 – 15.00 uur

Marcel Worms
Partita’s van twee tijdgenoten
J.S. Bach en Christoph Graupner

Bach en Graupner: Partita’s van twee tijdgenoten

De laatste jaren is Marcel Worms intensief bezig geweest met Bach.

Dat resulteerde o.a. in twee dubbel-cd’s met de complete opname van boek I en boek II van het Wohltemperierte Klavier. Ook maakte hij samen met Lex Bohlmeijer een zesdelige Podcast voor Radio 4. Onlangs gaf Luister een 9 voor de dubbel-cd van boek II.

Op zondag 2 oktober om 15.00 uur introduceert Marcel Worms zijn nieuwe project in ‘t Mosterdzaadje.

In mijn nieuwe programma combineer ik een vijftal zorgvuldig gekozen (er zijn er ca. 53!) Partita’s van  Graupner met de Partita’s nr.2 en nr. 6 van Bach. Het is daarin goed te horen hoe verschillend componisten in de Barok voor klavier schreven. Al blijft Bach de absolute grootmeester, Graupners muziek heeft zijn eigen charme, die des te sterker tot uitdrukking komt door deze naast die van Bach te presenteren’.

Kortgeleden ontdekte hij de klavierwerken van Bachs tijdgenoot Christoph Graupner (1683 – 1760). Graupner was tijdens zijn leven nog bekender nog Bach, vooral als virtuoos klavecinist. Het grootste deel van zijn leven was hij in dienst van het hof van Darmstadt. Zijn werkgevers daar beschouwden zijn composities als hun persoonlijk eigendom en dat heeft lange tijd de verspreiding van die muziek in de weg gestaan. 

En toen Graupners werk eenmaal beschikbaar kwam, was hij al vrijwel in vergetelheid geraakt.

Vergeleken met de klaviermuziek van Bach is die van Graupner minder complex en minder polyfoon. Hij schreef ongeveer 40 Partita’s, suites van dansen, voor klavier, waarvan Marcel Worms de meeste inmiddels op zijn repertoire heeft.

De dansen zijn doorgaans eenvoudiger van opzet en lang niet zo gestileerd als die uit de Partita’s van Bach. Maar levendig, fantasierijk en aanstekelijk zijn ze evengoed wel! Graupner moeten we dan ook niet beschouwen als een Bach light maar als een componist met een eigen stem,die vaker en luider gehoord zou mogen worden’.

Reacties zijn afgesloten.