zondag 18 september 2022 – 15.00 uur

Sefardische muziek  
Anass Habib – zang, bendir
Janine Verdonk – verhaal, harp en zang

Het verhaal en de muziek van de Sefardische Joden

Anass Habib en Janine Verdonk

Op zondagmiddag 18 september om 15.00 uur verzorgen de in Fez geboren, maar internationaal bekende zanger Anass Habib en cultureel antropologe, zangeres en harpiste Janine Verdonk, in ‘t Mosterdzaadje een middag met muziek, zang en verhaal van en over Sefardische Joden.

In 1492 werden de in Spanje wonende Joden gedwongen zich óf tot het Christendom te bekeren óf Spanje te verlaten. Veel van deze Sefardische Joden vertrokken naar Turkije, Griekenland, de Balkan, Noord-Afrika, of naar West-Europa en namen in hun hart hun cultuur – hun taal, liederen en gebruiken – mee. Hun liederen vermengden zich met de melodieën en ritmen van hun nieuwe gastland, waarna een prachtig Sefardisch repertoire ontstond waarin de archaïsch Spaanse teksten, oriëntaalse ritmen en Oosterse en Westerse toonsoorten op unieke wijze samenkomen.

Janine leidt het concert in door kort iets te vertellen over de ingrijpende en roemrijke geschiedenis van de Sefardische Joden. Anass zingt op gevoelvolle wijze soms a capella, soms begeleid Janines harpspel en zang dit, deels eeuwenoude Sefardische repertoire, met liederen vol verlangen, passie, weemoed en verwachting.

Reacties zijn afgesloten.