vrijdag 16 september 2022 – 20.00 uur

Piano en Cello  
Anastasia Safonova – piano
Andrej van Brakel – cello
Bach, Brahms, Schumann, Ravel, Tchaikovsky

Muziek door generaties heen

Anastasia Safonova en Andrej van Brakel

Op vrijdag 16 september om 20.00 uur treden in ‘t Mosterdzaadje op de pianiste Anastasia Safonova en haar zoon de cellist Andrej van Brakel.

Op hun programma staan werken van Brahms, Schumann, Ravel en Tsjaikovsky.

Anastasia begon haar carrière in Moskou, maar kreeg vervolg in Nederland na haar masterstudie in Den Haag. Ze won zeer prestigieuze prijzen en haar spel wordt internationaal alom geroemd. Zij is hoofdvakdocente piano aan het conservatorium in Maastricht.

Ook de 17 jarige Andrej heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept en krijgt nu lessen aan het conservatorium van Maastricht.

Musicus zijn is meer dan een beroep, het is een manier van leven. Muziek inspireert, verbindt, motiveert en troost en maakt deze wereld simpelweg iets beter. In onze familie zijn er al meerdere generaties musici geweest en het blijft doorgaan! We willen graag dat ons publiek, ook al is het voor even, het dagelijkse leven loslaat en meegaat naar de wereld van schoonheid. In dit programma combineren we de doorzichtige eenvoud van Bach met intense Duitse romantiek en Russische melancholie.

We hopen jullie graag te zien!” aldus Anastasia

Anastasia Safonova is een Russisch/Nederlandse pianiste. Haar spel werd geprezen door publiek en pers voor het diepe muzikale begrip, kleurrijk en poëtisch pianospel, voortdurende betrokkenheid en boeiende energie. Ze begon haar professionele carrière bij de leeftijd van 12, het uitvoeren van het Mendelssohn Concerto met de Moscow Youth Orkest. Ze studeerde aan de Gnessin Russian Academy of Music en heeft een Master of Music diploma van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze studeerde bij Naum Grubert. Anastasia Safonova was laureaat van prestigieuze internationale wedstrijden, winnaar van de eerste prijzen op de Yuri Egorov International Competition en de Yamaha Music Competition. Haar talrijke optredens waren optredens in bekende concertzalen in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Spanje, Italië, Turkije, China en Rusland. Onder haar kamermuziekpartners bevinden zich bekende namen als Boris Berezovsky, Boris Belkin, Mikhail Kugel, Godfried Hoogeveen, Mikhail Petukhov en Igor Gruppman. Anastasia Safonova heeft een druk programma door deel te nemen aan internationale festivals en concerten te geven met orkesten in Europa en Rusland. Ze verscheen o.a. op Schleswig-Holstein Musik Festival (Duitsland), Bourglinster Festival (Luxemburg), Grachtenfestival (Nederland), Tiberius Festival (Roemenië), Pianoscope (Frankrijk), Ankara kamermuziekfestival (Turkije), Music of the Earth (Rusland) en Festival Klassiek (Nederland). Ze heeft verschillende opnames gemaakt voor de radio- en tv-zenders en heeft verschillende kamermuziek-cd’s uitgebracht met Esra Pehlivanli en Irina Simon-Renes. Haar solo-cd “Vol vers l’étoile” is in januari 2022 uitgebracht door Et’cetera Records. Verder neemt ze actief deel aan gecombineerde programma’s, waaronder “MR. Finney’ heeft ze een persoonlijke dank gekregen van het Koninklijk Huis. Anastasia Safonova is docent aan het Conservatorium van Maastricht (Nederland).

Andrej van Brakel (2005) begon op 4-jarige leeftijd met cello spelen en het volgen van lessen bij de docente Lenian Benjamins. Van 2016 tot 2019 studeerde hij aan de Young Talent Academy Hellendaal/Codarts bij Joachim Eijlander. Sinds september 2019 studeert Andrej bij de cellist Godfried Hoogeveen en krijgt sinds 2021 ook les bij Gabriël Schwabe aan het conservatorium Maastricht.

Andrej is laureaat van het Koninklijk Concertgebouw concours (2019), International Vienna Music Competition in categorie strijkers tot 19 jaar (2020), Classic Young Masters (2021), Prinses Christina concours (2021).

Andrej heeft solo-optredens verzorgd bij het Amstelveld festival (Amsterdam), Muziek op het water (Schiedam), Winteravonden aan de Amstel (Amsterdam) en het Internationaal festival van Vladimir Spivakov in Moskou.

Voor het internationale festival van Boris Berezovsky in Elabuga (2021) soleerde hij met orkest voor ruim 6000 toehoorders.

Daarnaast speelde hij in concertseries in België en Luxemburg. Als solist trad hij ook op met YTO-symfonie orkest o.l.v Mikhail Zemtsov (NL) en het kamerorkest van Igor Lerman (Moskou).

Sinds 2020 is Andrej aanvoerder celli bij het Jeugd Orkest Nederland.

Hij bespeelt een cello van Daniël Roye die hem aangeboden is door het Nederlands Muziekinstrumenten fonds.

Reacties zijn afgesloten.