Donateursbrief april 2022

Santpoort, 19 april 2022

Lieve vrienden van ’t Mosterdzaadje,

We gingen eind februari blijmoedig op weg naar het ‘oude normaal’. Het eerste concert dat gewoon bezocht mocht gaan worden was op 18 februari. De zwaarste storm ooit raasde over Nederland. Het concert werd afgeblazen. Direct daarna begon de invasie van Rusland in Oekraine. Tot de laatste dag had niemand dit verwacht. Oorlog voeren op een zieltogende planeet die al zoveel slachtoffers maakt door klimaatverandering. Maar het is ere Aangestuurd door een mens wordt moedwillig alles wat menselijk is vernield. Voor de ontreddering, de wanhoop, de angst en het verdriet zijn geen woorden. De beelden en het nieuws hangen als een grauwsluier over de ontluikende lente.

tekening van Emilia

Machteloos zitten we allemaal met een knoop in onze maag. ‘Woorden schieten te kort, als de muziek spreekt’. Die tekst gaf mij het zetje om nog fanatieker dan gewoon de muziek te laten spreken. Samen luisteren als in een gebed voor vrede. Nooit eerder waren er zoveel componisten uit Oekraine op het programma te horen. En dat in de maand waarin we de vrijheid gedenken en roepen: Nooit meer oorlog. De hoop op een spoedig einde heb ik laten varen. Er moet iets gewonnen worden…maar alles is al verloren.

Dat moment, als de muziek tot ons spreekt in ’t Mosterdzaadje, geeft troost en verruiming van de geest. Het zijn nu niet vooral de musici die het publiek nodig hebben om te leven, nu is het vooral de luisteraar die de muziek als tegengif hard nodig heeft.

Er is volop veel moois te beluisteren in ’t Mosterdzaadje. Nog steeds veel uitvoeringen die vorig jaar gesneuveld waren tijdens de lockdown. Herkansing ook voor het afgelaste concert van 18 februari. De toen kersverse winnares van het Oscar Backconcours, Emma Rooyackers en de pianiste Riétte Olthof komen nu op zaterdagmiddag 30 april om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje. Noteer het maar. Heel mooi programma.

Zoals jullie al direct zagen is het maandoverzicht in huisstijl verworden tot een computer uitdraai. Helaas moest Cor Muller, die meer dan dertig jaar met liefde en zorg de programma’s en de maandagenda met de hand uitschreef, er een punt achter zetten. Zijn letter is onnavolgbaar, maar ik waag het er op te vragen of er binnen deze kring iemand is die op eigen wijze een aantrekkelijk lay-out voor de agenda kan maken.

En als een rupsje-nooit-genoeg vraag ik meteen maar of er iemand is die verstand heeft van kopieer-apparaten. Mijn trouwe hulp die 39 jaar geleden het eerste apparaat bij me afleverde, is niet meer. De uitspraak ‘nooit geschoten, altijd mis’ lijkt me in deze tijd niet erg van toepassing. Maar jullie begrijpen wel wat ik bedoel.

Dit seizoen nog kumen mensen die het prettig vinden vooraf reserveren bij penningmeester@mosterdzaadje.nl. Het spontaan komen kan gelukkig ook weer. Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat de loop er nog niet hard in zit. Mensen zijn terecht nog voorzichtig, maar voor hutje-mutje vol hoef je in ’t Mosterdzaadje niet bang te zijn.

Dank zij jullie als donateurs en spekgevers aan het coronafonds kunnen we nog steeds de musici, ook bij weinig bezoek, méér uitbetalen dan ze hadden verwacht. Dat bij kinderen de oorlog ook binnenkomt Zie je wel aan de tekening van Emilia.

Alles is tijdelijk, maar laat dit alsjeblieft niet zo lang meer duren.

Met vriendelijke groelen,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.