zondag 25 februari 2018 – 15.00 uur

MARCEL WORMS – PIANO
CD ‘INSPIRED BY CHOPIN….’
Chopin, Schumann, Françaix, Godowsky, Statius-Muller, Griet, Doucet, Godard, Tsjaikovski, Flunn, Skrjabin, Gruenberg, Rosenblatt, Honegger, Villa Lobos

Marcel Worms met ‘Inspired by Chopin’

Marcel Worms

Het is lang geleden dat de pianist Marcel Worms in ’t Mosterdzaadje optrad. Op zondag 25 februari om 15.00 uur is hij in Santpoort te gast met het programma ‘Inspired by Chopin’.

‘Inspired by Chopin…’ laat werk horen van Frédéric Chopin,   maar vooral muziek, die is beïnvloed en geïnspireerd is door deze  Poolse pianocomponist bij uitstek. Chopin heeft immers een grote impact gehad op vele generaties componisten na hem. Het oeuvre van Chopin is algemeen bekend maar daarnaast presenteert  Marcel Worms ook onbekende juweeltjes zoals een zelden gespeeld  variatiewerk van Schumann op een thema van Chopin, Mazurka’s van Skrjabin, Nocturnes van Poulenc en verrassende jazzy versies van een tweetal  Chopinwalsen.

Marcel Worms zal de afzonderlijke stukken mondeling toelichten. Van dit programma is eveneens een cd opgenomen die hij vast wel meeneemt voor verkoop.

Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.

Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in l990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in l99l voerde hij het complete pianowerk van Janáček uit. Sinds het seizoen l992/l993 voert hij het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit. Van 1996 – 2016 was Marcel Worms bezig met een Bluesprojekt: meer dan 200 Nederlandse en buitenlandse componisten (uit 55 landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Dit programma voerde Marcel Worms uit in vrijwel alle Europese landen en verder in het Midden – en het Verre Oosten, de USA, Afrika en Zuid-Amerika. Het project is vastgelegd op 8 cd’s.

Een programma met tango’s uit Latijns-Amerika en Europa werd uitgevoerd in o.a. China en Argentinië.

Vanaf 2002 houdt de pianist zich bezig met het pianowerk van Federico Mompou. In november 2009 bracht hij als eerste een cd uit met ongepubliceerde pianomuziek van Mompou, die het jaar daarvoor in Barcelona was ontdekt. Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s. In 2012 combineerde hij op cd Bachs Goldbergvariaties met Metamorphosis van Philip Glass en het jaar daarna verscheen een cd met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone. In 2015 verschenen een cd met klassieke Caribische dansmuziek en een cd (met violiste Ursula Schoch) met het complete werk van Arvo Pärt voor piano solo en voor viool en piano.

Zijn cd Danzas Caribeñas presenteerde Marcel Worms op Aruba, Bonaire en Curaçao, in de Dominicaanse Republiek en in de Verenigde Staten. Op zijn meest recente cd’s nam hij de complete cyclus ‘De Jaargetijden’ op van de Letse componist Pēteris Vasks, speelt hij werk van Erik Satie (waarbij dichter K. Schippers de bijbehorende teksten van Satie voorleest) en is hij de pianist op een cd met kamermuziek van Johanna Bordewijk-Roepman. Op de cd ‘Jazzettes’ is hij met Ursula Schoch te horen in door jazz beïnvloedde muziek voor viool en piano uit het interbellum.

Marcel Worms stelde concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K. Schippers, A.L. Snijders en Marja Vuijsje. Tot zijn vaste kamermuziekpartners behoren sopraan Irene Maessen, fluitiste Eleonore Pameijer en violiste Ursula Schoch.

Reacties zijn afgesloten.