maandag 6 juni 2022 – 15.00 uur

2e Pinksterdag

Franz Schubert
Tobias Borsboom – piano
Ungarische Melodie, 6 Moments Musicaux, Wanderer Fantasie,
J. Brahms : Intermezzo, Op. 119, nr. 2

Schubert met Tobias Borsboom

Op maandag 6 juni om 15.00 uur zal de pianist Tobias Borsboom in ‘t Mosterdzaadje zich wijden aan de muziek van Franz Schubert.

Op het programma staan de Hongaarse Melodie, 6 Moment Musicaux, en de Wanderer Fantasie .

Over zijn concert vertelt Tobias:

Tijdens zijn leven was Schuberts muziek het best bewaarde geheim van Wenen, het middelpunt van een filosofische en kunstzinnige vriendengroep. Sinds de herontdekking door onder meer Robert Schumann blijft de wereld zich verbazen over hetgeen dit jonge Weense genie zoal heeft voortgebracht, niet alleen om de onvoorstelbare hoeveelheid, maar vooral ook om de filosofische en gevoelsmatige diepgang die in zijn werken aan te treffen is. Nu in 2022, 225 jaar geleden na Schuberts geboorte, is de verwondering alleen maar gegroeid en heeft Schubert bij velen een speciale plek in het hart genomen. Een mooie aanleiding om dat te vieren tijdens dit nieuwjaarsconcert aan het begin van 225 jaar Schubert, met de intieme hartenroerselen in de ‘Moments Musicaux’ en de heroïsche ‘Wanderer Fantasie’

Tobias Borsboom, de pianist met ‘een juweel van een toucher’ (Trouw), speelt als winnaar van de Dutch Classical Talent Award sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Tezamen met violist won Piotr Jasiurkowski won hij tevens de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) en zijn cd met Pan van Vítězslav Novák (Pianoclassics, 2021) is met veel lof in de pers en media onthaald. Tobias Borsboom is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert, en in de voorstelling De Housewarming 1826 houden zij een feest ter ere van hun grote vriend. Vanaf 2021 spelen zij Schobert, over de vriendschap tussen Franz Schubert en beste vriend Franz von Schober.
Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor.

“Jonge durfal Tobias Borsboom verdient volle zalen met prachtige Pan” – Het Parool

“Hij speelt (…) met grote bevalligheid, de nodige dramatiek en een juweel van een toucher”- Trouw

“Opvallend is zijn persoonlijke, mateloos kleurige spel” – Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant

“Een weergaloze Tobias Borsboom riep als meestervertellers eigen de ware spanning op”- NRC/NRC next

Reacties zijn afgesloten.