vrijdag 3 juni 2022 – 20.00 uur

Bredaas Saxofoon Duo
“Duetten door de tijd”
Bert Haan – sopraan- en altsaxofoon
Laetitia Hage – alt- en baritonsaxofoon
Telemann, Carlos Micháns, Eugene Bozza, Philip Glass, Ad de Jong, Nikolai Kapustin, Johann David Heinichen, Guillaume Connesson

Bredaas Saxofoon Duo

Bert Haan, sopraan- en altsaxofoon en Laetitia Hage, alt- en bartonsaxofoon vormen samen het Bredaas Saxofoonduo en komen op vrijdag 3 juni om 20.00 uur in ‘t Mosterdzaadje met het programma ‘Duetten door de tijd’. Voor het Mosterdzaadje heeft het BSD een programma samengesteld met een mooie mix uit de barok en hedendaagse muziek. Het programma wordt mondeling toegelicht tijdens het concert.

Muziek van Telemann, Michans, Bozza, Glass, Ad de Jong, Kapustin, Heiniche en Conesson.

Het duo is opgericht in 2017 door Bert Haan en Laetitia Hage. Zij spelen bij voorkeur speciaal voor saxofoon geschreven composities, maar hebben ook veel plezier bij het spelen van bewerkingen uit de barok en klassieke periodes. Dankzij grote klassieke saxofonisten zoals Marcel Mule en de leden van het Rascher Saxophone Quartet werden in de vorige eeuw veel stukken geschreven die nu behoren tot de standaarden in het ​klassieke saxofoonrepertoire. Daarnaast zoeken Bert en Laetitia steeds naar nieuw hedendaags werk ​zoals bijvoorbeeld van Nikolai Kapustin, Carlos Micháns en Nigel Wood.

Over het programma:

De Canonsonate 4 van George Ph. Telemann (1681-1767), oorspronkelijk geschreven voor twee blokfluiten, bestaat uit 3 delen. Bij dit werk spelen we exact dezelfde partij in canon, die door het vakmanschap van de componist tot een prachtige compositie leidt.

De Urban suite – Carlos Micháns (1950) dit werk (2019/2020) is een uitdaging voor zowel de musici als de luisteraar. Bert Haan heeft veel met de componist samengewerkt in het Koh-I-Noor saxofoonkwartet en het Sirius Saxophone Quartet. De Urban Suite was net af voor Corona wereldwijd uitbrak en laat de hectiek en onrust van onze Urban samenleving horen.

De Improvisation et Caprice van Eugene Bozza (1905-1991) is een solowerk voor saxofoon. De Franse componist heeft veel geschreven voor blazers. In deze compositie wordt de luisteraar in twee delen in een bijzondere fantasie meegenomen. Solo door Bert Haan op altsaxofoon.

Melodies for saxophone van Philip Glass (1937). De Amerikaanse componist wordt gerekend tot de minimal music, maar zelf noemde hij het theatermuziek. Deze compositie is geschreven voor Andrew Sterman, een van de leden van het Glass Saxophone Quartet. Van de uit 13 delen bestaande compositie worden er 4 gespeeld door Laetitia Hage op baritonsaxofoon.

Het Intermezzo van componist en accordeonist Ad de Jong is speciaal bewerkt voor het Bredaas Saxofoon Duo. Dit werk leidt ons in rustige sfeer naar een korte pauze in het programma.

Duet opus 99 – Nikolai Kapustin (1999) De Russische componist is geboren in 1973 in Moskou. Zijn stijl is een vermenging van West-Europese klassieke en post-klassieke stijl met invloeden van jazz en rock.

Sonate – Johann David Heinichen (rond 1700). Deze sonate is oorspronkelijk geschreven voor hobo en fagot of cello. Wij vinden het een schitterende compositie, vandaar dat het op dit programma staat.

Disco Toccata – Guillaume Connesson (1994) Dit werk van de Franse componist Guillaume Connesson (1970) is origineel geschreven voor klarinet en cello en is beïnvloed door disco-muziek. Het is in één ochtend geschreven, omdat er bij een concert nog een extra werk nodig was. Daarna bleek dit werk uit te groeien tot een vaak uitgevoerde compositie.

Op de website www.bredaassaxofoonduo.weebly.com staat uitgebreide informatie over het duo.
In de beginperiode speelden zij vooral in en rond Breda, maar het hoogtepunt was een concertreis naar Hamar, Noorwegen in 2019. De laatste twee jaar zijn er maar weinig mogelijkheden geweest om op te treden, uitgezonderd een aantal “buitenoptredens” zoals op een binnenplein van een verpleeghuis en op buitenlocaties in het kader van het zomerfestival ‘Breda Buiten’. Als duo hadden ze in de coronatijd veel tijd om te repeteren en een mooi repertoire op te bouwen, goed voor wel drie verschillende concertprogramma’s.

Bert Haan studeerde docerend musicus saxofoon bij Nobert Nozy en uitvoerend musicus bij Ed Bogaart en André Hemmers. Hij werkt als docent saxofoon in Utrecht en Breda. Daarnaast uitvoerend actief als lid van het Koh-I-oor Saxofoonkwartet, het Sirius Saxophone Quartet, het Bredaas Saxofoon Duo en sinds 2021 kort lid van ensemble Strax (strijkers en sax). Daarnaast is hij werkzaam als pianist en dirigent.

Laetitia Hage studeerde bij Arjen van El, Amanda Sedgwick, Bert Haan en Martijne van Dijk. Deed C-bijzonder en D-bijzonder examen bij Nieuwe Veste Breda en volgde masterclasses bij Johan van der Linden, Jeanne Pennings en Andreas van Zoelen. Ze was jaren lid van de Original Victoria Band. Naast het Bredaas Saxofoon Duo speelt ze in Harmonie Euphonia en is lid van het Breda’s Festivalorkest.

Reacties zijn afgesloten.