vrijdag 9 februari 2018 – 20.00 uur

KARLÍČEK DUO
Josef Karlíček – cello
Petr Karlíček – piano
Claude Debussy, Olivier Messiaen, Johannes Brahms, Edvard Grieg

Duo Karlíček met meesterlijk programma voor cello en piano

Het Karlíček Duo

Twee Tsjechische broers die al vanaf hun jeugd samen musiceren zijn op vrijdag 9 februari om 20.00 uur voor het eerst samen te gast in ’t Mosterdzaadje. Zij voeren als Karlíček Duo werken uit van Debussy (Sonata in d klein), Messiaen (Louange à l’Éternité de Jésus), Brahms (Sonata in e klein op.38) en Grieg (Sonata voor cello en piano in a klein, Op.36). Een meesterlijk programma in zeer goede handen.

Petr (pianist) en Josef (cellist) begonnen serieus als Karlíček Duo te spelen in 1993. Het duo studeerde kamermuziek aan de Sándor Végh Chamber Music Academy in Praag. Ook kregen de broers lessen van o.a. Milan Škampa (Smetana Quartet) en Charles André Linale (Orpheus Quartet). Het Karlíček Duo deed in 1995 mee aan het festival Mladé Podium (The Youth Platform) in Karlovy Vary (Tsjechië), waar zij de speciale prijs van het muziektijdschrift Hudebni Rozhledy voor de interpretatie van Bohuslav Martinů’s Variaties op het thema van Rossini behaalden. In de periode 2001-2003 heeft het Karlíček Duo concerten gespeeld voor de Stichting Live Music Now, die Yehudi Menuhin opgericht heeft. Zij hebben talrijke concerten gegeven in Duitsland, Tsjechië, Nederland en ook Japan, waar zij in 2008 een debuut recital gemaakt hebben in Casals Hall in Tokyo. Volgende concerten in Suntory Hall (Tokyo), Ohga Hall (Karuizawa) en Harmony Hall (Matsumoto) waren opgenomen voor de Japanse plaatmaatschapij NAMI Records.

Josef Karlíček (1973) behaalde diploma’s aan het conservatorium van Pilsen en de Muziekacademie te Praag, daarna werd hij toegelaten tot de Folkwang Hochschule für Musik in Essen (Duitsland). Tijdens zijn studie nam hij deel aan masterclasses onder leiding van D.Shafran, F.Helmerson, leden van het Smetana kwartet, aan de Sándor Végh Chamber Music Academy studeerde hij met K.Hashimoto, M.Bourque, A.Lonquich, Ch.A.Linale. Hij heeft zijn studie bij Young Chang Cho (Zuid Korea) met Konzertexamen Diploma afgesloten. Josef Karlíček nam deel aan prestigieuze internationale concoursen (Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Europa), maakte opnames voor de Tsjechische radio, live voor de Belgische zender RTBF en de Japanische Musicbird Radio Broadcast. In 2006 maakte hij deel van de European Tour ‘Encounter with Stradivari’ waarbij hij het beroemde instrument van Stradivari ‘Lord Aylesford’ uit het jaar 1696 bespeelde. Na zijn studie werkte hij sommige jaren als de aanvoerder in Philharmonisches Orchester Hagen (Duitsland), vervolgens in Symfonie Orchester Schleswig-Holstein en in Yomiuri Symphony Orchestra in Tokyo. In 2007 laat Josef Karlíček zijn orchestrale carrière achter en wijdt zich aan lesgeven. Eerst als docent aan de Academie für Kunst und Kultur in Hamburg, later exclusief als privé pedagoog.

Petr Karlíček debuteerde als pianist op tienjarige leeftijd met het Symfonieorkest van zijn geboortestad Mariánské Lázně in Tsjechië. Hij studeerde aan het conservatorium van Pilsen en aan de Muziekacademie in Praag, daarna nog aan de Hochschule für Musik in München bij Gerhard Oppitz en aan het Utrechts Conservatorium bij Kyoko Hashimoto en Alan Weiss. In juni 2000 behaalde hij in Utrecht het diploma Uitvoerend Musicus (Tweede Fase) met de hoogste onderscheiding. Petr Karlíček volgde verschillende masterclasses bij o.a. Eugen Indjic, Alexander Lonquich, Boris Berman, Ferenc Rados en Earl Wild. Met succes nam hij deel aan diverse nationale en internationale concoursen. Petr Karlíček geeft regelmatig uitvoeringen met orkesten, geeft pianorecitals en werkt samen met verschillende kamermuziekensembles.

Reacties zijn afgesloten.