vrijdag 2 februari 2018 – 20.00 uur

PIANO
Nadezda Filippova
Debussy 1862-1918
CD ‘ILLIMITÉ’
12 Préludes Book II, Suite Bergamasque,
Masques, L‘Isle joyeuse

Pianiste Nadezda Filippova geeft ode aan Debussy

Nadezda Filippova

Op vrijdag 2 februari om 20.00 uur is de pianiste Nadezda Filippova te gast in ’t Mosterdzaadje. Zij is finaliste in de Dutch Classical Talent Award. Daarom ook is ze veelvuldig te horen op radio 4 en is het concert in ’t Mosterdzaadje echt iets om naar uit te kijken. Met Nadezda Pilippova wordt de componist Claude Debussy in het zonnetje gezet. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat deze invloedrijke Franse componist stierf.

Claude Debussy is een belangrijk componist voor Nadezda, ze voelt een band met hem en wijdde haar eerste cd aan Debussy, Illimité (grensloos), voorjaar 2017 uitgekomen. Nadezda vindt dat grenzen niet goed zijn, zowel in het leven – waar we ook vandaan komen, we zijn allemaal mensen – maar ook in de kunst; grenzen beperken je. ‘Debussy is een grenzeloze componist. Hij had een heel andere klankvoorstelling dan de componisten om hem heen. Het ontdekken en uitvoeren van al die verschillende klankkleuren van Debussy is voor iedere pianist een grote uitdaging’. In ’t Mosterdzaadje zal Nadezda vroege en latere werken van Debussy laten horen. Haar CD zal te koop zijn en natuurlijk gesigneerd worden.

Nadezda Filippova (1989) komt uit het uiterste oosten van Rusland. Met behulp van haar grootmoeder heeft ze haar muzikale opleiding gevolgd in Novosibirsk en daarna de speciale muziekschool bij het St. Petersburg Conservatorium. Ze werd een wonderkind en gaf al op haar negende haar eerste openbare concerten. En nu is ze, na verdere opleidingsfasen in Berlijn en Amsterdam, en al diverse veelgeprezen optredens in prominente concertzalen in Europa en Rusland, finaliste voor de Dutch Classical Talent Award van NPO4 2017-18. Ze heeft dit najaar een tour door Nederland gedaan waarbij ze praktisch alle muzikale periodes en stijlen van de pianoliteratuur heeft gespeeld; W. A Mozart, R. Schumann, C. Debussy, J. Widmann en een speciaal voor haar gecomponeerd werk van J.F. Waller.
De winnaar van DCT wordt 29 april in Tivoli Utrecht bekend gemaakt.

Reacties zijn afgesloten.