zaterdag 30 april 2022 – 15.00 uur

verplaatst van 16 februari
Viool & Piano
Emma Rooyackers – viool
Riëtte Olthof – piano
Debussy, Schumann en Grieg

Viool-pianoduo van grote klasse — Emma Rooyackers & Riëtte Olthof in de herkansing!

Op zaterdag 30 april om 15.00 uur treden in ‘t Mosterdzaadje op de violiste Emma Roijackers en de pianiste Riëtte Olthof. Twee jonge bijzonder getalenteerde musiciennes die een prachtig en afwisselend programma hebben samengesteld met Grieg (vioolsonate nr 3), Schumann (Fantasiestücke), Debussy (vioolsonate) en Arvo Pärt (Passacaglia).

Dit concert was eerder gepland op 18 februari. Toen raasde de zwaarste storm sinds jaren over het land en werd het concert afgeblazen.

Nu de herkansing voor de musici en de mensen die hier naar toe hadden willen komen.

Emma Rooyackers won dit jaar de tweede prijs in het prestigieuze Oskar Backvioolconcours. Nog helemaal in de wolken vertelt zij over het programma:

Wij vinden de muziek van Grieg heel groots en rijk. Riëtte is zelden een stuk tegen gekomen waarvan de melodieën zó blijven hangen, dat als ze ’s nachts wakker wordt met een melodie in haar hoofd dat het meestal van deze sonate komt. Voor mij was dit een van de eerste grote sonates die ik heb gespeeld toen ik jong was en heeft daarom een speciale betekenis tussen alle stukken die ik heb gespeeld. Vooral het verfijnde tweede deel brengt veel herinneringen terug. Zoals altijd bij Schumann is het hele talige muziek alsof je bijna woorden kan verstaan. Ik vind het bijzonder dat je in een stuk van 11 minuten zoveel intense, nostalgische karakters kan laten horen. Het voelt daarom als een veel langer stuk! Je moet echt alles geven. Voor Riëtte heeft het ook iets leuks omdat ze het óók op viool heeft gespeeld toen ze studeerde . Ze kent het stuk dus door en door. Debussy leek ons hier prachtig bij passen. We hebben het stuk al eerder samengespeeld , al is dat best een tijd geleden. En nu, na weer veel nieuwe ervaringen, wilden we het weer met een nieuwe visie oppakken en uitvoeren. Passacaglia van Pärt was een leuke, nieuwe ontdekking voor ons beiden om het programma een frisse draai te geven.”

Riëtte Olthof, piano:

Riëtte Olthof kreeg vanaf 8-jarige leeftijd vioollessen en begon op 9-jarige leeftijd met pianospelen. Na een aantal jaren les gehad te hebben bij Rachel Vroom studeerde zij drie jaar piano bij Hans Eijsackers aan het Utrechts conservatorium. Daarna studeerde zij verder bij Frank van de Laar aan het Artez Conservatorium Zwolle, waar ze haar bachelor behaalde en in 2016 haar master afsloot met een 9. Riëtte nam deel aan verschillende masterclasses in Nederland, Duitsland en Engeland. Zo volgde ze bij Chetham’s Internation Piano Summer School lessen bij Joan Havill en Peter Donohoe, en nam zij deel aan masterclasses van Andreas Woyke en Willem Brons. Ook mocht zij deelnemen aan het Erasmus Intensive Program ‘Liszt, the progressive’ in Eisenstadt, Oostenrijk.Behalve met het solo piano-repertoire houdt Riëtte zich graag bezig met kamermuziek en liedbegeleiding. Tijdens haar studie specialiseerde ze zich in liedbegeleiding bij Steven Faber, Mariken van Nieukerken en Hans Eijsackers. Riëtte heeft een Grotrian Steinweg-vleugel uit 1924 uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen. Voor meer informatie zie www.rietteolthof.nl.

Emma Roijackers, viool:

Emma studeerde af bij Prof. Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam met het hoogst haalbare resultaat, een “10”. Zij kreeg volledige financiering van Nederlandse fondsen om bij Lukas Hagen in Salzburg verder te studeren waar ze afgelopen jaar haar Post-graduate diploma heeft behaald. Verdere inspiratie komt door lessen en masterclasses van wereldberoemde violisten zoals Leonidas Kavakos, Jaap van Zweden, Christoph Poppen, Schmuel Ashkenasi, Zakhar Bron en Ray Chen. Aan Emma zijn verschillende prijzen toegekend zoals de prijs (‘Laberté Hoedemaker’) en ze ontving meerdere prijzen tijdens het Prinses Christina Concours. Ook werd ze uitgekozen als een van de twaalf deelnemers voor ‘Crans-Montana Classics’ in Zwitserland, met als artistiek leider de befaamde violist Schlomo Mintz. Emma soleerde afgelopen seizoenen met orkest in concerten van Brahms, Bach, Mozart en Vasks. Ze is uitgenodigd om op meerdere internationale kamermuziekfestivals te spelen zoals het Internationaal kamermuziekfestival Utrecht, het Francigena International Arts Festival en Festival Musicale di Portogruaro in Italië, het Romsey Chamber Music Festival in Engeland en het Duinstreek Kamermuziekfestival. Emma speelt op een viool gebouwd door Giovanni Grancino (1700-1705, Milaan), ter beschikking gesteld door een anonieme weldoener. www.emmaroijackers.com

Reacties zijn afgesloten.