zondag 3 april 2022 – 15.00 uur

Pianorecital
Stevan Spalevic
Bach, Schubert, Beethoven, Schumann , Janáček

De Servische pianist Stevan Spalevic met programma over Leven en Dood

Het programma dat de speciaal voor dit optreden uit Sevië gekomen pianist Stevan Spalevíc op zondag 3 april om 15.00 uur in ‘t Mosterdzaadje komt uitvoeren staat in het teken van van leven en dood. Componisten zijn Bach (Prelude en Fuga), Schubert (Impromptu), Beethoven (Sonate12 Opus 26), Janacek (From the street), Schumann (Geister variaties).

In het programma geven componisten uitdrukking aan het fenomeen ‘leven en dood’. De eerste stukken zijn allemaal in As-dur/ gis-moll. Bach introduceert een sombere stemming en Schubert gaat over de spirituele fase in de herfst van het leven. Beethoven schreef in het derde deel van zijn sonate ‘ treurmars bij de dood van een held’. Het tweede deel bestaat uit romantische stukken van Janacek en Schumann. De sonate van Janacek kwam tot stand na een tragische gebeurtenis in 1905. Een student van hem kwam om bij een demonstratie. Schumann vertelde zijn vrouw Clara dat het thema van zijn laatste stuk Geistervariatie hem gedicteerd werd door stemmen als die van engelen. We kunnen aannemen dat dit stuk Schumanns gedachten en overtuiging over het leven na de dood weergeeft.

Stevan Spalević werd op 9 juli 1983 in Niš geboren. Hij voltooide de lagere en middelbare school voor muziek in zijn geboortestad in de klas van professor Milena Rajković. In 2007 studeerde hij af en voltooide hij zijn masterdiploma aan de Academie van Kunsten in Novi Sad in de klas van professor Svetlana Bogino. Op dit moment volgt hij ph.d.-studies aan de muziekfaculteit in Belgrado in de klas van professor Aleksandar Serdar. In 2018 voltooide hij postdoctorale studies aan de Scuola di Musica Fiesole in Florence in de klas van Bruno Canino. Tijdens zijn opleidingsperiode won hij tal van prijzen in Servië en in het buitenland. Sommigen van hen worden hieronder genoemd: – Ik prijs op de Republiek wedstrijd in kamermuziek categorie in trio “Skriveni cvet” met fluitist en hoboïst, Belgrado, Servië, 2001. – Laureaat op de internationale wedstrijd “Mihajlo Vukdragović” wedstrijd in Šabac, Servië 2002. -Laureaat op de “EPTA – Scriabin & Bartok” wedstrijd in Belgrado, Servië 2005. – Halvefinalist op “Alexander Scriabin” wedstrijd in Grosseto, Italië, 2006. – Laureaat op de internationale muziekwedstrijd “Davorin Jenko” in de categorie pianoduo in duo “Stevan Nemanja”, Belgrado, Servië, 2016. Hij werd gekozen om de beste van alle afgestudeerde studenten aan de Universiteit in Novi Sad in schoolperiode 2007 / 2008. Ook werkte hij als assistent op de pianoafdeling van de Academie van Kunsten in schooltermen 2005/06 en 2006/07. Hij studeerde met een aantal professoren aan masterclasses zoals András Schiff, Leon Fleisher, Paul Badura-Skoda, Arnulf von Arnim, Bruno Canino, Stephen Kovacevich, Dmitri Bashkirov, Karl-Heinz Kämmerling, Malcolm Bilson, Robert Levin, Dmitri Alexeev, Alexei Lubimov, Jacques Rouvier, Sergio Perticaroli, Arbo Valdma, Konstantin Bogino, Valery Sigalevitch, Stanislav Pochekin, Boris Romanov, Sergej Markarov, Yuri Kot, Vladimir Ogarkov en Felix Gottlieb. Hij trad op in Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Bulgarije, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië en in belangrijke concertzalen in Servië. Hij trad drie keer op als solist in pianoconcerten van Mozart, Beethoven en Brahms met het Niš Symphony Orchestra onder leiding van Vanesa Kremenović en Svilen Simeonov. Hij had een debuut als dirigent van symfonisch orkest “Amoroso & friends” in het Nationaal Theater in Leskovac, Servië, en hij trad op als dirigent en pianist bij het City Chamber-orkest “Carica Teodora” in Nis. Hij is lid van een pianoduo “Stevan Nemanja” met pianist Nemanja Egerić met wie hij in 2016 verschillende eerste prijzen won op concoursen in Servië. Van 2008 tot 2014 werkte hij als Senior Artistic Associate – begeleider bij de afdeling blaasinstrumenten van de Faculteit der Letteren in Niš (begeleiding van fluit, klarinet en hoorn). Van 2014 tot 2016 werkte hij als assistent op de pianoafdeling van de Faculteit der Letteren in Niš. Vanaf 2016 werkt hij als professor aan de pianoafdeling van de Faculteit der Letteren in Niš en aan de pianoafdeling van de Faculteit Der Filologie en Kunsten in Kragujevac.

Reacties zijn afgesloten.