vrijdag 16 maart 2018 – 20.00 uur

PIANO SOLO & 4-HANDIG
Vital Stahievitch en Kiril Kozlovsky
4-handig: Schubert
Solo: Mozart, Beethoven, Chopin en Messiaen

Twee ster pianisten uit Minsk

Vital Stahievitch
foto: Gennady Kusnetsov

Op vrijdag 16 maart om 20.00 uur zijn twee sterpianisten te gast in ’t Mosterdzaadje. Het zijn Vital Stahievitch en Kirill Kozlovski. Zij hebben een programma waarin ze ook hun geroemde samenwerking vierhandig laten horen in de wonderschone Fantasie van Schubert. Verder wordt solistisch werk uitgevoerd van Messiaen, Chopin, Beethoven en Mozart. Zij vervangen met dit concert de door ziekte verhinderderde Masha Prokofieva.

Kiril Kozlovsky

De pianisten Vital Stahievitch (Belarus/Nederland) en Kirill Kozlovski (Belarus/Finland) zijn al bevriend met elkaar sinds hun schooltijd aan het beroemde Nationale Muziekcollege in Minsk. Zij gaven in die jaren al veel concerten. Ze wonnen in 1998 de eerste prijs op het jaarlijks concours van quatre-mains ensembles, waar alle studenten aan meededen. Vital en Kirill staken met hun uitvoering van de Vijfde Symfonie van Tsjaikovski met kop en schouders uit boven de rest van de deelnemers. Zij wonnen de eerste prijs en niemand kwam in aanmerking meer voor een tweede of derde prijs.

Hun studie voltooide ze respectievelijk in Nederland en Finland. Kirill geeft les op de Sibelius Academie in Helsinki en Vital is werkzaam aan het Conservatorium van Amsterdam. Het is toeval dat er in de maand maart zo veel mensen uit Wit-Rusland optreden in Santpoort. Aardig is wel dat het in maart 100 jaar geleden was dat in Minsk de onafhankelijkheid van de Belarussische Volksrepubliek werd uitgeroepen. De nationale wit-rode vlag wapperde voor het eerst aan het gebouw op het Vrijheidsplein. In datzelfde gebouw werd later het beroemde muziekcollege gehuisvest waar ze allemaal studeerden.

Reacties zijn afgesloten.