zaterdag 12 maart 2022 – 15.00 uur

Duo Antima
Tsarina Marinkova – piano
Anna Antipova – viool
B. Martinu – Violin Sonata no. 3
L. van Beethoven – Violin Sonata no. 4, op. 23 in f klein
F. Mendelssohn – Songs without words Book I, op.19

Duo Antima

Het Oekraïens-Bulgaarse Duo Antima bestaat uit de violiste Anna Antipova en de pianiste Tsarina Marinkova. Op zaterdag 12 maart om 15.00 uur geven zij in ‘t Mosterdzaadje een prachtig concert met werken van Martinu, Beethoven en Mendelssohn.

Dit concertprogramma is sterk beïnvloed door de pandemie en de emotionele toestand waarin we ons bevonden, optreden niet mogelijk was. Wij begonnen in deze periode aan de derde vioolsonate van Bohuslav Martinu. Vuurwerk, vol kleuren schittering, maar ook tederheid en folk. De muziek leek wel een weerspiegeling van de situatie waarin we zo plotseling terecht waren gekomen. Een soort Big Bang. Daarom besloten we om het concert ermee te beginnen. Daarna volgde voor ons een jaar van stille wanhoop, verborgen dramatiek en diep verlangen. Dat komt helemaal tot uiting in Beethovens 4e viool sonate. En tot slot een paar juweeltjes, zo mooi, zo verfijnd…het zijn bewerkingen van de Liederen zonder woorden van Felix Mendelssohn. Muziek die de ziel raakt”, vertelt Tsarina Marinkova

Duo Antima werd opgericht in 2015, het jaar waarin de twee muzikanten elkaar ontmoetten in Bulgarije tijdens een bezoek aan het Bansko Jazz Festival. Daar kregen ze niet de kans om muzikaal met elkaar te communiceren, maar deze ontmoeting was wel het begin van een grote vriendschap en hun gedeelde passie voor de kamermuziek. Ze speelden op verschillende podia, ook in Nederland, en in 2017 won het Duo Antima twee eerste prijzen in de kamermuziekcompetities in Duitsland en Italië. “Een kamerensemble vormen betekent een proces van samen nadenken, veel tijd doorbrengen met spelen, praten over verschillende ideeën en klanken uitproberen. Elk nieuw programma brengt de muzikanten naar een ander niveau van spelen en opent vaak deuren naar nieuwe manieren van denken”, aldus Tsarina. In 2019 verschijnt hun eerste CD ‘Reflections in C-minor’, met steun van hun Indiegogo crowdfunding-campagne.

Anna Antypova werd op 1987 geboren, in Mzensk, de voormalige Sovjetunie. Op haar zevende begon ze met vioolspelen en doorliep een muzikale basis- en middelbare school. Zij studeerde verder aan de Nationale Tchaikovsky Academy van Ukraïne. Met het behalen van de Masterdiploma sloot ze haar studie in Ukraïne af. Gedurende haar studietijd heeft ze deelgenomen aan concoursen als solist en met verschillende ensembles. Zij soleerde bij concerten met kamerorkest Arcata en het Liatoshinsky Kamerorkest. In 2013 woonde zij een masterclass bij in Dolny Kubin, Slovakia. Daar ontmoette ze Misha Furman, die later haar docent werd in Codarts, Rotterdam. Hier behaalde ze haar tweede Master diploma. Tijdens de studie aan Codarts ontving zij de Codarts Grand Talent en een studiebeurs van Van Beek-Donner. Anna heeft ook deelgenomen in verschillende masterclasses bij onder andere Marco Terlizzi, Paivyt Meller, Benjamin Schmid, Vesselin Paraschkevov en Magdalena Szczepanowska. Ook ontving ze lessen van Benzion Shamir. Tegenwoordig is Anna actief betrokken bij het musciceren, solo of in ensemble, lesgeven en de vele verschillende projecten die op haar pad komen.

Tsarina Marinkova werd in 1987 geboren in Veliko Tarnovo, Bulgarije. Op zesjarige leeftijd begon zij met haar studie in de pianoklas van Eleonora Karamisheva op de Nationale School voor de Kunsten Panayot Pipkov in Pleven. De studie werd in 2006 afgerond. Tijdens de laatste twee jaren assisteerde zij haar docent. Na het afstuderen besloot ze om bij professor Tamara Poddubnaya te studeren aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In 2010 behaalde ze hier haar Bachelor diploma en zette vervolgens haar studie voort aan het prestigieuze Amsterdamse Conservatorium waar ze studeerde onder professor Mila Baslawskaya. Hier behaalde ze onlangs haar Master diploma. Gedurende haar studietijd heeft ze meer dan vijftien prijzen gewonnen op Internationale Pianoconcoursen in Europa. Sinds haar prille jeugd heeft Tsarina Marinkova deelgenomen aan diverse Europese masterclasses en gewerkt met Valentina en Lazar Berman, Bozidar Noev, Michael, David Wilde, Vladimir Tropp, Paul Komen, Elena Richter, Charles Rosen, Igor Roma, Ilona Timchenko, en Pascal Devoyon. Ze heeft ook een aantal malen opgetreden als solist bij het Philharmonisch Orkest van Pleven en het Kamerorkest Brevis. Tsarina heeft tevens, van juni 2007 tot juni 2012, de studiebeurs Labberte Hoedemaken ontvangen. Haar optredens zijn vanaf 2000 geïntensiveerd in Italië, Nederland, Bulgarije, Duitsland, Slovenië en Oostenrijk. Haar repertoire bestaat uit pianoconcerten, solowerken en kamermuziek vanaf de Barok tot en met hedendaagse muziek. Gedurende de laatste acht jaar heeft ze ook les gegeven aan zowel kinderen als volwassen én masterclasses gegeven in Slovenië en Bulgarije. In mei 2013 werd ze uitgenodigd als jurylid in het Eerste Internationale Piano Concours Frederic Chopin. In 2016 gaf duo AntiMa concerten in Nederland, Bulgarije, Slovenië, Duitsland en Italië.

Reacties zijn afgesloten.