vrijdag 9 maart 2018 – 20.00 uur

VIOOL en PIANO
Duo Delibes
Esther Gutiérrez – viool
Sara Gutiérrez – piano
Mozart, Mosquera, Strauss

Duo Delibes: Spaans temperament met viool en piano

Duo Delibes

Het Delibes Duo bestaat uit de zusjes Esther (viool) en Sara Gutiérrez (piano), geboren in Valladolid (Spanje), een uitgestrekte landstreek met kastelen, prachtige wijnen en waar de meest diepgewortelde tradities van Spanje zijn ontstaan. Op vrijdag 9 maart om 20.00 uur zijn ze te gast in ’t Mosterdzaadje. Op hun programnma staan Mozart (Sonate in Bes KV 454), Richard Strauss en een speciaal voor hun gecomponeerd werk van de Spaanse componist Frederico Mosquera.

Hun samenwerking begon al op zeer jonge leeftijd en vielen menig keer in de prijzen. Met gewonnen beurzen kwamen ze in Nederland en Oostenrijk te studeren. Ester aan het Conservatorium in Rotterdam en Sara in Salzburg. Beiden sloten ook daar hun studies met hoge cijfers af.
“Het programma dat we gaan geven in ’t Mosterdzaadje is voor ons een heel speciaal programma”, aldus Sara en Esther.
“Het eerste stuk is de Sonate in Bes KV 454 door W. A. ​Mozart. We hebben altijd het gevoel gehad heel goed Mozart te kunnen spelen en zijn stijl te kunnen vertolken, maar nu Ester in Salzburg woont, de stad van Mozart, komt zijn geest nog dichterbij. Deze Sonate is een van de belangrijkste stukken voor wat hij schreef voor Viool en Piano.

Het tweede stuk van het programma is in 2017 gecomponeerd door de Spaanse componist Federico Mosquera. Deze muziek is heel speciaal voor ons omdat het speciaal voor ons is gecomponeerd en opgedragen. We brachten het in februari 2017 in première. De componist bouwde zijn compositie op basis van onze namen. Het resultaat is een zeer interessante melodie die door het stuk heen steeds verandert, vandaar ook de naam 
‘Metamorfose’.

Het laatste stuk, van Richard Strauss, is een van de meest uitdagende sonates voor viool en piano. Een gepassioneerd en krachtig, maar ook heel lyrisch stuk. Een goed voorbeeld van de laatromantische periode. Beide instrumenten en wij zelf kunnen laten zien wat we aan virtuositeit en diepgang in ons hebben en hoe ons samenspel bijelkaar komt in mooie melodieën”.

Reacties zijn afgesloten.