zondag 4 maart 2018 – 15.00 uur

GITAAR RECITAL
Thijs Kevenaar
Villa-Lobos, Weiss, Albéniz, Barrios, Brouwer, Kanno

Gitarist Thijs Kevenaar

Thijs Kevenaar

Nog niet eerder in ’t Mosterdzaadje was de gitarist Thijs Kevenaar. Op zondag 4 maart om 15.00 uur komt hij uit het hoge noorden van Nederland naar ’t Mosterdzaadje gereden om een gitaarsolo programma te presenteren. Hij zal werken spelen van: Villa-Lobos, Weiss, Albéniz, Barrios, Leo Brouwer en Yoko Kanno.

In 2016 studeerde Thijs Kevenaar in Groningen af en had hij de eer een masterclass te krijgen van de wereldberoemde gitarist en componist Leo Brouwer. En anders dan deze naam doet vermoeden is dat een Cubaan met Afrikaanse roots.

Thijs Kevenaar opent het programma met de bekende Prelude Nr.1 van Heitor Villa-Lobos. De componist bespeelde meerdere instrumenten, waaronder gitaar en ook cello. De melodie in dit stuk is gecomponeerd met de cello in gedachten. De melodie is eenvoudig en melancholisch en wordt met simpele akkoorden begeleid. De prelude klinkt daardoor sober maar is zeer innemend.

Tombeau sur la mort de M. de Comte de Logy werd door Sylvius Leopold Weiss geschreven voor de luit. Het stuk is bewerkt voor gitaar. Deze tombeau, geschreven voor de dood van een vriend van Weiss, zit vol met symboliek. Dat maakt dat er veel te ontdekken is in het stuk. Weiss was één van de bekendste Duitse luitisten van zijn tijd. Het verhaal gaat zelfs dat hij een improvisatie duel had met Johan Sebastian Bach. Bach had een grote bewondering voor Weiss zijn luitspel.

Misschien wel het meest bekende gitaarstuk is: Asturias van de Spaanse componist Isaac Albéniz. Maar is dat eigenlijk wel voor gitaar geschreven? Het stuk werd geschreven voor piano. Het duurde echter niet lang voordat deze muziek vol met flamenco invloeden, zijn plek vond in het gitaar repertoire.

De meest geprezen gitarist uit Zuid-Amerika Agustin Barrios schreef veel muziek voor de gitaar. Zo liet hij zich inspireren door de muziek van Indianenstammen, muziek met een religieuze achtergrond, en ook veel populaire volksmuziek. Chôro de saudade is hier zo’n voorbeeld van. Nog zo’n gitaargigant: Leo Brouwer. Brouwer, anders dan de naam misschien doet vermoeden, is Cubaan, met overwegend Afrikaanse roots. Op zijn zeventiende begon hij met componeren. Aanvankelijk was hij vooral geïnspireerd door Cubaanse muziek, maar later ook twaalftoonsmuziek. Danza de los ancestros (dans van de voorouders) stamt uit zijn laatste periode, waarin hij een heel eigen stijl bezigt.

De Japanse Yoko Kanno schrijft voornamelijk populaire muziek onder andere voor tekenfilms en videogames. Hana wa saku (bloemen zullen bloeien) is een typisch voorbeeld van Japanse populaire muziek.

Als gitarist gaf Thijs, zowel solo als in ensembles, meerdere recitals in Noord-Nederland. Zo speelde hij onder andere in de Oosterpoort in Groningen, het Peter de Grote Festival in Groningen en op het Grachtenfestival in Amsterdam. Samen met Sophie Winsemius vormt hij sinds 2016 Duo Solis, een gitaarduo, waarmee ze onlangs de Zilveren Vork gewonnen hebben.

Reacties zijn afgesloten.