vrijdag 20 april 2018 – 20.00 uur

TRIO
Ksenia Beltiukova – viool
Dasha Beltiukova – dwarsfluit
Vital Stahievitch – piano
Shostakovich, Schnittke, Pärt, Beltiukov

De zusjes Beltiukov en de pianist Stahievitch

Vital, Ksenia en Dasha

Op vrijdag 20 april 20.00 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de uit Minsk overgevlogen violiste Ksenia Beltiukova met haar zuster, de fluitiste Dasha Beltiukova en de pianist Vital Stahievitch, die beiden in Minsk getogen zijn, maar al langer in Nederland wonen. Een echt Sovjet Unie programma hebben ze samengesteld: Schnittke: Suite in oude stijl(voor viool en piano), Shostakovich: 5 stukken(voor viool, fluit en piano), Taktakishvili: Sonate (voor fluit en piano), Pärt: Spiegel in spiegel (viool en piano) en Beltiukov: Credo(trio)

De vijfdelige Suite in Oude stijl opus 80 (1972) van Alfred Schnittke is geschreven als een compositie uit de 18e eeuw.

Sjostakovitsj (1906-1975) is niet alleen de componist van het Goelag Archipel gevoel. Hij componeerde heel wat muziek bij films en toneelstukken. Vijf van deze pareltjes werden door Levon Atovmyan bewerkt voor de bijzondere combinatie van twee violen en piano. In dit concert dus voor fluit, viool en piano. Ze hebben titels als: De horzel, de menselijke komedie, het verhaal van de priester en zijn knecht Balda en De heldere beek.

De Georgische componist Taktakishvili gebruikt in zijn composities de volksmuziek van Georgië. Deze melodieën zijn in de sonate voor fluit en piano goed terug te horen.

De componist Arvo Pärt komt uit Estland. Spiegel im spiegel uit 1978 voor viool en piano is een ware klassieke hit. Op de een of andere manier hebben mensen behoefte aan het meditatieve, verstillende werk dat verwijst naar een oneindig beeld.

De Wit Russische componist Sergey Beltiukov (1956), vader van Kesnia en Dasha, schreef ter nagedachtenis van de ramp in Tsjernobyl dit wonderschone Credo

Reacties zijn afgesloten.