vrijdag 13 april 2018 – 20.00 uur

TRIO TRABANT
Hilde Kertész – viool, zang, kanne, contrabas
Winfried Veenker – kontra, accordeon, zang
Frank de Jong – klarinet, taragot, gitaar, contrabas
Muziek uit Zuid-West Zigeunië waar de Trabant nog rijdt

Trio Trabant: Muziek uit ‘Zuid-West Zigeunië’

Trio Trabant

Trio Trabant speelt op vrijdag 13 april om 20.00 uur in ’t Mosterdzaadje de muziek uit het gebied van Oost-Europa waar de Trabant rondreed en nog steeds te zien is. Voor het gemak noemt Trio Trabant deze landstreek Zuid-West Zigeunië. Dáár, in de toonladders, maatsoorten en instrumenten van het voormalig Oostblok, liggen de wortels van Trio Trabant. Zigeunermuziek uit Hongarije, Transsylvanië, en Roemenië komen in één optreden samen. Het trio van multi-instrumentalisten wordt gevormd door: Hilde Kertész – viool, zang, kanne en contrabas, Winfried Veenker – kontra, accordeon, zang en Frank de Jong – klarinet, taragot, gitaar en contrabas. Duidelijk wel dat hun instrumenten nooit in de Trabant zullen passen. Het wordt een veelkleurig concert met hartstochtelijke melodieën, strakke ritmes en overdonderende tempi. Beurtelings klinken viool, zang, klarinet, taragot, accordeon, gitaar, contrabas, kontra, utogardon, kaval, kanna, en trompetviool in een aantrekkelijke afwisseling van stijlen en bezetting. 

De instrumenten
De kanna van Trio Trabant wordt door zigeuners in haar muziek gebruikt als ritme-instrument. Het is een melk- of waterkan waar met een subtiele slagtechniek op de smalle opening verschillende basklanken uitkomen, aangevuld met ritmes op de buitenkant van de kan.

De kontra komt uit Transsylvanië en is een altviool met platte kam en 3 snaren die tegelijk worden aangestreken. Ritme en harmonie in één.

De taragot klinkt in Roemeense en Hongaarse muziek en is een houten enkel-rietinstrument. In de klank verenigt zich de traditionele klarinet met de rauwe sopraansaxofoon.

De utogardon is een bijzonder ritme-instrument uit Transsylvanië en de trompetviool moet u vooral zien en horen. 

Voor meer informatie: www.triotrabant.nl

Reacties zijn afgesloten.