zondag 8 april 2018 – 15.00 uur

24 ÉTUDES van CHOPIN
Patrick Hopper – piano

24 Études van Chopin

Patrick Hopper

De pianist Patrick Hopper zal op zondag 8 april om 15.oo uur de 24 Études van Frédéric Chopin uitvoeren. Al eerder in zijn muzikale loopbaan liet hij zich uitdagen dit programma uit te voeren. Hij weet waar hij aan begint. Voor het publiek is het een groot luisterspel. De études van Chopin maken van gewone nuttige oefeningen echt grootse artistieke meesterwerken in die tijd ook erg vernieuwend. Ze vormen de meest uitdagende composities uit het gehele repertoire voor concertpiano. Mede daardoor zijn de etudes ook heden ten dage nog erg populair. En terwijl het publiek de klanken over zich heen kan laten stromen, is het voor de pianist hard werken.

De études zijn technisch vaak erg moeilijk en vergen veel van het ‘speelapparaat’ van de pianist. Het is belangrijk dat de pianist verschillende speeltechnieken, zoals gewichtsspel en vingerspel, en zijn motoriek goed beheerst. Een voorbeeld hiervan is op. 10, nr. 1. Deze étude bestaat uit verschillende gebroken akkoorden die voor kleine handen moeilijk bereikbaar zijn; het is dus nodig om de arm te gebruiken om de vingers van noot tot noot te leiden. Zo ook bij op. 25, nr. 10, dit is een étude waar in de beide handen octaven gebruikt worden. Hiervoor is zeker flexibiliteit en kracht nodig.
En Patrick Hopper heeft dat allemaal in huis.

Reacties zijn afgesloten.