Donateursbrief oktober 2021

Santpoort, 25 oktober 2021

Lieve donateurs,

Wat zijn de musici blij dat er weer publiek in de zaal zit. Wat is het publiek gelukkig met de musici die hun hart ophalen en ons de mooiste programma’s voorschotelen. Wél op voorwaarde dat bezoekers bij binnenkomst naar een vaccinatiebewijs wordt gevraagd. De discussie hierover laat ik voor wat het is. Maar dat we vanaf 25 september daardoor met meer mensen samen naar muziek kunnen luisteren is zo ontzettend waardevol. Nu zitten we weer in rijen, al staan de stoelen iets verder uit elkaar. Het is allemaal nog wat wennen. Het afstand houden zit er goed in.

Voorzichtig komt de loop naar ‘t Mosterdzaadje weer op gang. Het vooraf moeten reserveren heeft het voor veel mensen ook niet gemakkelijker gemaakt. Maar vanaf 1 november is penningmeester Huib van zijn taak verlost en stoppen we met reserveren. Het wordt dan gewoon komen, wél met vaccinatie- of testbewijs, en na afloop weer de bijdrage in het mandje. Helemaal volle bezetting wordt het voorlopig nog niet, een beetje ruimte voelt wel zo prettig. En zoals ik altijd al deed, wil ik als dat nodig is best een stoel reserveren. Gewoon dan even bijtijds bellen en het antwoordapparaat inspreken. 

De komende maanden is er nóg wat dat gaat veranderen. ‘Waarom niet vaker een uitvoering op de zaterdagmiddag in plaats van de vrijdagavond’, vroeg iemand uit het publiek na een extra middagconcert. En daar kwam veel bijval op uit de zaal. Eerlijk gezegd begrijp ik best dat het soms moeite kost om ‘s avonds de deur uit te gaan. Toch kent de vrijdagavond zo een eigen sfeer en ik wil het avondconcert niet helemaal van de agenda laten verdwijnen. Let goed op dus. De ene keer is het vrijdagavond en een andere keer zaterdagmiddag. En soms alle twee! 

We gaan de winter tegemoet. Hoewel met elkaar luisteren naar muziek heel verwarmend is, kan het raadzaam zijn toch iets lekker warms aan te trekken. Ik hoorde het verhaal dat in vroegere tijden een kerk verwarmd werd door er een heel peloton soldaten vooraf in neer te zetten. Nou dat gaan we dus niet doen.  

Hoeveel hartverwarmends er te beleven is, zie je in de agenda’s. Veel van deze concerten waren eerder geannuleerd en krijgen nu hun herkansing. Dankzij jullie als trouwe donateurs hebben we de musici toen uit kunnen betalen. En vanaf het begin van de crisis zijn we, ondanks minder inkomsten, begonnen met het verdubbelen van de vergoedingen. Hun werk is van onschatbare waarde en wij als publiek maken die inspanning voor hún weer zo waardevol.

Zoals op de tekening van Emilia is te zien, heeft ze haar achtste verjaardag gevierd. De wereld zag er heel anders uit toen ik zelf 8 jaar werd. De telefoon had een draaischijf, er was draadomroep, en televisiekijken deed je in de buurt bij mensen die zich zo’n toestel konden veroorloven. Je kon op straat spelen. Klimaatverandering bestond nog niet. Maar de verwachting van het verjaardag vieren is nog hetzelfde. Mijn hartenwens was het krijgen van die rolschaatsen met ijzeren wieltjes, die je met een sleuteltje vastdraaide onder je schoenen. Tijden veranderen, maar muziek is tijdloos.

Met vriendelijke groeten, 
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.