Uit liefde voor Portugal en een Gouden Duo

Beste mensen,

Voor het eerst sinds tijden konden we weer gezamenlijk de post klaarmaken voor de donateurs. Er zijn in de corona tijd best veel verbanden losgeraakt, maar langzamerhand komt ook in en rond ‘t Mosterdzaadje het leven weer op gang. Geen volle zaal bezetting en corona toegangsbewijs maken het mogelijk om ontspannen de concerten te bezoeken. In november komen de eerste zaterdagmiddagconcerten. Ik maakte zelf de vergissing om in het persbericht het concert op vrijdagavond aan te kondigen. Het is nog even wennen. Dus opletten, jullie en ik zeker. Het eerste zaterdagmiddagconcert op 6 november is een ode aan Portugese componisten. Celliste Isabel Vaz zegt: ‘Het is zulke mooie muziek. Het is zó de moeite waard want Portugese muziek is niet alleen Fado’.

Op zondagmiddag 7 november het gouden duo Dasha Beltiukova (fluit) en de pianist Vital Stahievitch met een pracht programma. En reserveren hoeft niet meer. Gewoon komen en collecte na afloop met een richtlijn van 10 euro.

Portugal

Op zaterdag 6 november om 15.00 uur speelt de Portugese meesterpianist Vasco Dantas samen met de eveneens Portugese celliste Isabel Vaz een concert dat geheel in het teken staat van hun liefde voor Portugese muziek. Op het programma werken van Eurico Carrapatoso, Luís de Freitas Branco en David de Sousa.“Aan het eind van elke recital is iedereen enthousiast. Het zijn nogal onbekende componisten, maar de kwaliteit van de muziek is heel hoog. Daarom ook hebben we een CD opname gemaakt en zullen deze meebrengen naar het concert”, aldus Isabel Vaz.
Deze cd werd door de Portugese televisie in 2020 genomineerd tot het beste klassieke album van het jaar.
Vasco Dantas, Portugese pianist geboren in Porto in 1992, heeft meer dan 50 prijzen en onderscheidingen ontvangen in internationale competities. Celliste Isabel Vaz promoot waar ze kan de Portugese muziek binnen de kamermuziek. Zij is aangesteld als celliste van het Noord Nederlands Orkest. Samen organiseren zij al jaren het inmiddels beroemde internationale kamermuziekfestival in Faro.

Fluit en Piano

Zondag 7 november om 15.00 uur treden op de fluitiste Dasha Beltiukova en de pianist Vital Stahievitch. Een gouden duo dat zowel het podium van het Concertgebouw in Amsterdam als wel dat in Minsk betrad. Op het programma staan Dvořák, Prokofiev (piano solo) en Franck.
Over de Sonatine opus 100 van Antonin Dvořák is Dasha helemaal enthousiast. “Ik was op zoek naar nieuw repertoire en stuitte op deze sonatine die eigenlijk voor viool is geschreven. Het was het laatste muziekstuk dat hij in New York schreef voor hij in 1893 terugkeerde naar Tsjechië. De vrolijke muziek en de Slavische melodieën dansen. Het is alsof ik met mijn fluit aan het zingen ben”.
In 1908 schreef de toen 17 jarige Prokofiev de Pianosonate nr.1. Het ééndelige stuk heeft een uitgesproken Russisch karakter.
Bekend en geliefd is de gepassioneerde sonate in A uit 1886van César Franck. Het was een huwelijksgeschenk voor de beroemde violist, zijn goede vriend Eugène Ysaÿe. Het werk vol gepassioneerde romantiek is berucht vanwege de moeilijke partijen.
Dasha en Vital kregen in Minsk een degelijke muziekopleiding en traden als kinderen al op in het Westen. Beiden kwamen naar Amsterdam waar ze, na met onderscheiding te zijn afgestudeerd, bleven wonen. Dasha heeft haar eigen lespraktijk en geeft veelvuldig concerten. Vital is aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden en is veel gevraagd pianist.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.