zondag 28 november 2021 – 15.00 uur

Pianorecital
Ischico Velzel – piano
Scarlatti, Granados en Medtner

Concert is zonder pauze. Koffie en thee vooraf mee naar de plaats.
Collecte na afloop met richtlijn 10 euro inclusief drankje.
Reserveren niet nodig. Controle QR code bij binnenkomst.

Ischico Velzel

Op zondag 28 november om 15.00 uur speelt de pianiste Ischico Velzel in ‘t Mosterdzaadje een programma met werken van Scarlatti, Mendelssohn, Granados, de Larrocha, Levina en Medtner.

Ischico vertelt over haar programma:

Het programma dat ik heb samengesteld voor het concert in ’t Mosterdzaadje bestaat uit zeer contrasterende werken die toch erg verbonden zijn door hun sterke zeggingskracht.

Ik heb in de afgelopen jaren een grote liefde ontwikkeld voor de Spaanse en Russische stijl. Dat is mede omdat ik gestudeerd heb bij pianisten die gespecialiseerd zijn in Spaans en Russisch repertoire en ik door hen geïnspireerd ben geraakt. Om mijn eigen stem te vinden, heb ik me de afgelopen maanden verdiept in ook onbekendere werken in deze stijlen.

Scarlatti, die zijn tijd ver vooruit was, schreef 555 verschillende sonates. Het merendeel van deze sonates schreef hij toen hij aan het hof in Spanje werkte. Scarlatti werd geïnspireerd door de kleurrijke levensstijl van de Spaanse bevolking. Deze invloeden zijn dan ook duidelijk terug te horen in zijn muziek, voornamelijk vertaald naar elementen van Flamencomuziek en de Spaanse gitaar.

De wereldberoemde Catalaanse Alicia de Larrocha was niet alleen fantastisch pianiste, maar componeerde ook zelf stukken. In haar muziek hoor je invloeden van de grootste Spaanse componisten. De Larrocha kreeg les van Frank Marshall, een leerling van Enrique Granados. De kennis die van generatie op generatie werd overgedragen heeft ook zij weer meegenomen in haar prachtige muziek. Pecados de Juventud componeerde zij tussen de leeftijd van 7 en 30 jaar. De composities werden door de Larrocha’s dochter en oud-leerling in een stoffige lade gevonden in de Larrocha’s huis. De werken zijn in 2015 uitgebracht op CD en ook gepubliceerd als bladmuziek.

Ik had zelf niet eerder van Zara Levina gehoord en kwam haar naam tegen tijdens een zoektocht naar Russische vrouwelijke componisten. Ik voelde me gelijk verbonden met haar muziek en daarmee begon mijn tweede zoektocht: naar de bladmuziek van deze sonate. Daar vertel ik tijdens het concert graag meer over.

Levina was zeer getalenteerd pianiste en werd gezien als wonderkind op de piano, toch koos zij niet voor een carrière als pianist, maar als componist. Zij schreef o.a. twee pianoconcerten, solo piano- en vocale werken.

Om af te sluiten speel ik één van mijn lievelingssonates: Sonate-Skazka van Medtner. De betekenis van ‘Skazka’ ligt dichtbij ‘volksverhaal’, maar wordt meestal vertaald als ‘sprookje’. Rachmaninoff, met wie Medtner goed bevriend was, was zeer onder de indruk van deze sonate en speelde hem dan ook tijdens zijn eigen openbare recitals’.

Reacties zijn afgesloten.