De Oekraïense Kalender en pianoduo Dimitrov-Boelee

Trio SonCe en pianoduo Dmitrov-Boelee

Beste mensen,

De discussie over méér publiek met een coranacheck laait steeds hoger op. Het was ook jammer dat zoveel mensen nu niet bij de opening van het seizoen konden zijn. Er werd zó mooi gemusiceerd en het deed de mensen weer goed. ‘Wat hebben we dit gemist’, hoorde ik veelvuldig verzuchten. Andere podia hanteren nu al de coronacheck voor toegang. Hoe wij het in ‘t Mosterdzaadje gaan doen is nu nog niet duidelijk. Zodra wél, dan horen jullie dat direct.

Er komen weer een paar bijzonder goede concerten aan. En kijk op de website wat september en oktober te bieden heeft. De nog niet ‘uitverkochte’ concerten hebben een groen button. Voor de grijze geldt een reservelijst. De komst van James Lisney uit Engeland in oktober is door maatregelen nog niet helemaal zeker. Hij zet alles op alles om te komen, maar de beperkingen kunnen hem wel eens de das om gaan doen. Daarover zal ik jullie op tijd informeren. Sommige dingen blijven zelfs na de Grand Prix nog onzeker.

Trio SonCe verklankt de cyclus van het leven

Op vrijdag 17 september om 20.00 uur treedt het Trio SonCe op. Uitgevoerd worden de Vijf Seizoenen van de Oekraïense Kalender. Rituele muziek met een twist.
Trio SonCe bestaat uit drie uiterst professionele musici die in Nederland werkzaam zijn: Maryanka Golovchenko (Oekraïne) – zang, Pau Sola Masafrets (Catalonië)– cello en Cengiz Arslanpay (Turkije)– houten fluiten en modulaire synths.
De Vijf Seizoenen vertelt een bijzonder muziekverhaal in 9 delen. Het gaat over de cyclus van het leven, de natuur en de stroom van tijd en leven. Het is een project over terugkomen, verbinden, bomen, sneeuw en mensen. Zo zijn er zomerliederen, een Kerstlied, een slaap- en een bruiloftslied.
Het trio verdiende reeds hun sporen in de muziek, zijn geïnspireerd door de mix van volksmuziek en improvisatie. Muziek die diep geworteld is en herinnering brengt. Muziek die een brug slaat tussen verleden en toekomst. Er is onlangs een nieuw album van hun verschenen.

Pianoduo Dimitrov-Boelee

Het piano duo DimitrovBoelee bestaat uit de Bulgaarse pianist Dimitar Dimitrov en de Nederlandse pianiste Elvire Boelee. Op het programma van het pianoduo op zondag 19 september om 15.00 uur staat de fantastische Fantasie van Schubert, (misschien wel het beroemdste stuk dat ooit voor vier handen geschreven werd). Van de Russische componist Gavrilin 18 korte stukjes, en tot slot ‘Fest Polonaise’ van Liszt. Het enige stuk voor vier handen dat door Liszt zelf is gecomponeerd. Zijn virtuositeit is in elke noot van dit stuk terug te vinden.
“Vierhandig pianospel is één van de meest unieke vormen van kamermuziek. Het is alsof je elkaars zinnen afmaakt. Het is als een samengesmolten geheel. De interactie tussen twee pianisten die één instrument delen is intiem, en bijzonder om mee te maken”, aldus Elvire.
Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov ontmoetten elkaar op het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar ze studeerden. Hun muzikale klik was groot en ze vormden al snel een succesvol pianoduo. Regelmatig vallen ze in de prijzen. Het is voor de derde keer dat ze in ‘t Mosterdzaadje spelen en er wordt halsreikend naar ze uitgekeken. Tijdens de lockdown zijn ze begonnen met het op YouTube® zetten van filmpjes. Daar is de voorbereiding van bijvoorbeeld de Fantasie van Schubert op te zien. Een kijkje in de keuken van de musici.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.