Parijs in de hoofdrol op 10 en 12 september

Beste mensen,

Parijs speelt een centrale rol in de komende concerten. Op vrijdag komt uit Parijs de pianiste Ida Pelliccioli. Een groot jong talent. Zij is op diverse podia in Nederland te gast, maar in ‘t Mosterdzaadje is ze nieuw. Haar CV laat een zeer veel belovend pianiste zien en met haar programma ‘Introspections’ voorziet ze het publiek precies van de diepgang die we deze tijd hard nodig hebben. Zondag wordt muziek uitgevoerd die klonk in het Parijs omstreeks begin 20e eeuw. Twee top musici, pianist Frank van de Laar en celliste Anastasia Feruleva, brengen muziek van o.a. de zusters Lili en Nadia Boulanger tot leven en mét hun de componisten uit de zelfde tijd. Ze maakten er het album L‘esprit du Temps van. Deze was al vaak op radio 4 te beluisteren.

Een gevoelig pianorecital

Op vrijdag 10 september om 20.00 uur maakt ‘t Mosterdzaadje kennis met de in Parijs wonende pianiste Ida Pelliccioli. Onder de noemer ‘Introspections’ voert zij prachtige muziek uit van Beethoven (Opus 109) , Brahms (Chorale Prelude), Busoni (Fantasia naar JS Bach ), Janacek (In de mist) en Rachmaninov (De Elégie in Es mineur).
Ida Pelliccioli is een Italiaans-Kroatische pianist die opgroeit in Frankrijk. Al tijdens haar stucie aan de Nice Conservatoire en de École Normale de Musique de Paris, werd zij beloond met prijzen en beursen. Tevens behaalde zij aan de Sorbonne Universiteit haar Masters in Italiaanse Literatuur en Oud-Griekse Geschiedenis.
Het concert opent met de late Sonate Op.109 uit 1820, waarin Beethoven een fantasierijke reis tussen tegenstrijdige emotionele toestanden creëert die uiteindelijk uitmondt in een verzoening van tegenstellingen.
Ook Brahms’ Chorale Prelude uit 1896 is een late compositie en werd pas na zijn dood gepubliceerd. In mei 1909, bewerkte Busoni drie orgelstukken van Bach ter nagedachtenis aan zijn vader.
Janáček componeerde in 1912 ‘In de mist’. Een zeer persoonlijk en gevoelig stuk muziek. Het is alsof de piano soms verdwaald in een wolkenbank. De Elegie van Rachmaninov is een episch en tragisch werk met meeslepende melodieën en een fijne melancholische sfeer.

Muziek uit het Parijs van begin 20e eeuw

Op zondag 12 september om 15.00 uur presenteren in ‘t Mosterdzaadje de celliste Anastasia Feruleva en de pianist Frank van de Laar hun CD ‘L’esprit du Temps’.
Uitgevoerd worden werken van Stravinsky (Suite Italienne), Enescu (2e cellosonate), Nadia Boulanger (Trois Pièces) en Lili Boulanger (D’un soir triste).
Met deze CD, zegt Frank van de Laar, willen we een (klank)beeld schetsen van Parijs in de eerste decennia van de 20e eeuw. Met de spirituele impact van de 1e wereldoorlog op de achtergrond bouwen grootheden als Stravinsky en Enescu aan een volstrekt uniek oeuvre. Rondom Nadia Boulanger schaart zich een grote groep componisten en musici die bij haar in de leer gaan. Haar salon is een brandpunt waar grote muzikale geesten elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen. Haar uiterst getalenteerde zus Lili sterft op 24-jarige leeftijd in het laatste oorlogsjaar, een bijzonder verfijnd oeuvre nalatend’.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.