Donateursbrief augustus 2021

Santpoort, 18 augustus 2021

Lieve donateurs,

Allereerst hoop ik dat jullie de afgelopen tijden goed zijn doorgekomen. Als ik deze brief opstel is net de corona-persconferentie achter de rug. Daarin werd duidelijk dat het zeker is dat er nog niets met zekerheid gezegd kan worden. Daarom gaan we voorlopig op de oude voet door. Dat is: beperkte toegang en reserveren van plaatsen. Dat laatste blijft voor veel mensen een probleem en het spijt me zeer dat daardoor trouwe concertgangers buiten de boot vallen.

De concertagenda’s van september en oktober zijn bomvol met de meest fraaie concerten. Veel van vorig seizoen geannuleerde optredens hebben een herkansing gekregen. De musici, van heinde en ver, hebben ‘t Mosterdzaadje weer weten te vinden en staan te popelen om zich aan jullie in het Santpoorts Concertgebouw te presenteren. (zie www.mosterdzaadje.nl)

Door het in maart vorig jaar in het leven geroepen Coronafonds en uit de kas van donateurs kunnen we nog even doorgaan met minder inkomsten en meer uitgaven. Vanwege de de barre financiële omstandigheden van heel veel musici, ontstaan door het stilleggen van het muziekleven, zijn hun vergoedingen al langere tijd verhoogd. Donateurs zijn nu als het ware hun steunpakket.

tekening Emilia augustus 2021

Daarom ook aan jullie de eerste kans om op de concerten in te schrijven. En…wij hopen écht op de terugkeer van het oude normaal, waarin de deuren weer open zijn voor spontaan concertbezoek. Dat zou onze penningmeester Huib Wijders een hoop werk schelen. Het aardige voor mij is dat de mensen die je als donateur bij naam kent, nu ook een gezicht krijgen.

De traditionele opening van het seizoen door pianist James Lisney is door alle onzekerheid met reizen naar oktober verschoven, maar desondanks is het openingsweekend ijzersterk. Net als eigenlijk de hele agenda. Let even op 24 oktober. Dan speelt de Wit-Russische pianist Sergey Smirnov variaties op een Chileens strijdlied. Het gaat over mensen die zich gezamenlijk voor iets sterk maken en door die kracht van vereniging nooit te verslaan zijn. Hoe anders kan het lopen in bijvoorbeeld in Wit-Rusland.

Een jaar geleden waren daar verkiezingen. Even leek het er op, dat door een massaal en breed gedragen protest tegen de verkiezingsuitslag plaats gemaakt kon worden voor een democratischer bestuur. Helaas is dit er niet van gekomen. En wat staat de bevolking in Afghanistan onder het bewind van de |Taliban te wachten? Daar is het terug naar af, met name voor vrouwen.

En dan zijn er in Nederland nog mensen die vinden dat ze het hier niet zo goed getroffen hebben. Beseffen zij dan niet dat we in een soort paradijs leven. En natuurlijk gaat ook hier wel eens wat mis, maar er kan wél over gepraat worden.

De natuur toont zich door alle regen weelderig groen. Maar er was ook een te veel aan water. Ook wij ontkomen niet aan de gevolgen van klimaatverandering. Het klimaatrapport kwam, ondanks dat je het allemaal wel weet, als een bom binnen. Voor zo veel onheilspellende dreiging kun je nog maar het best je toevlucht zoeken in de beleving van muziek. En daar is ‘t Mosterdzaadje, gedragen door jullie als donateurs, een uitgelezen plek voor.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.