zondag 13 mei 2018 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Sergey Smirnov
Bach, Glass, Schubert

Een gedenkwaardige datum met een toepasselijk concert

Sergey Smirnov

De pianist Sergey Smirnov zal op zondag 13 mei om 15.00 uur een pianorecital verzorgen waarin hij opent met de Chaconne van Bach bewerkt voor piano door Busoni. Na dit ijzersterke begin volgt de indrukwekkende muziek die Philip Glass schreef voor de film “The Hours”. Tot slot met Schubert de romantiek in. Het is op 13 mei de verjaardag van Pim die 74 jaar zou zijn geworden. Ook is het de dag dat in 1983 het eerste concert werd gegeven in ’t Mosterdzaadje. Met de pianist Sergey Smirnov worden deze twee gebeurtenissen op waardige wijze gevierd.

Sergey Smirnov (Minsk) weet met zijn spel een onnavolgbare sfeer van aandacht en luistergenot te creëren. Dit recital gaat hij op een heel persoonlijke toer. Hij opent sterk met de Chaconne  van Bach voor viool solo door Busoni bewerkt werkt voor piano. Smirnov vindt de bewerking voor piano solo zeer geslaagd. Nog beter dan het origineel voor viool. Busoni, zegt hij, is er in geslaagd de grootsheid van het origineel te overstijgen zonder iets af te doen aan Bachs compositie. 

Vervolgens speelt Smirnov een bewerking van de cyclus van stukken die Philip Glass oorspronkelijk schreef voor orkest en de soundtrack was van de film “The Hours”. Deze Amerikaanse componist wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke muziek schrijvers van de late 20ste eeuw. Typerend voor Glass is de voortdurende herhaling en langzame veranderingen in het thema. De muziek past perfect bij de stemming van de film, maar kan heel goed ook zonder de beelden beluisterd. De arrangeur Michael Riesman is in staat geweest om er cyclus van te maken die uitgegroeid is tot een van de meest emotionele stukken muziek die Philip Glass ooit schreef. Sergey Smirnov houdt van de film uit 2002 met in de hoofdrol Nicole Kidman, Meryl Streep en Julianne Moore. En van zijn liefde voor deze soundtrack zal hij het publiek overtuigen.

Tot slot een stuk van Schubert dat Pim zelf graag speelde gespeeld door een pianist waar hij veel van hield. 

Sergey Smirnov is geboren in Minsk, Wit-Rusland, in 1980. Hij voltooide zijn studie aan het Music College of the Belarusian Academy of Music in 1998 en studeerde vervolgens aan de Music Academy in Minsk bij Yuri Gildiuk. In 2003 kwam Sergey naar Nederland om verder te studeren bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2006 behaalde hij zijn Master of Music titel als solopianist. Sergey nam deel aan masterclasses van vooraanstaande pianopedagogen als Viktor Merzhianov, Charles Rosen, Stefan Vladar, Igor Roma en Jacques Rouvier. Sergey treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, zowel als solist als in duo-recitals en met verschillende kamermuziekensembles. Zijn brede repertoire reikt van de barok tot aan hedendaagse muziek. Tussen 1990 en 2012 heeft Sergey concerten gegeven in Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Litouwen, Moldavië, Polen, Slowakije, België, Nederland, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en India, en trad hij op als solist met pianoconcerten van Bach, Mozart, Beethoven, Grieg, Rachmaninov en Shostakovich met diverse kamer- en symfonieorkesten. Sergey was te horen op vele nationale en internationale muziekfestivals, waaronder het Grachtenfestival en de Uitmarkt (Amsterdam), Festival Classique en het Steve Reich Festival (Den Haag), Peter de Grote Festival (Groningen), de Rotterdamse Operadagen, Les Concerts du Cloître in Nice en Le Printemps de Lady Mond in Belle-Isle-en-Terre (Frankrijk). Sergey Smirnov is winnaar van vele prijzen in talloze internationale concoursen, waaronder bijvoorbeeld de International High School Music Competition in Takasaki (Japan) en de Porto International Piano Competition (Portugal).

>> Opium op 4 uitzending met Sergey Smirnov 10 mei 2018 <<

Reacties zijn afgesloten.